Bratislavský areál Úradu vlády SR budú rekonštruovať
1 min. čítania
27.3.2024 10:38
1 min. čítania

Bratislavský areál Úradu vlády SR budú rekonštruovať

Robert Fico a Robert Kaliňák Zdroj: Diana Michaličová/Aktuality.sk
Uložiť článok
V sídle vlády sú inžinierske siete vodovodu a kanalizácie v havarijnom stave. Rekonštrukcia by mala stáť milióny eur.

BRATISLAVA: Vláda súhlasí so začatím obstarávania na rekonštrukciu areálu Úradu vlády (ÚV) SR. Dôvodom je okrem iného havarijný stav inžinierskych sietí vodovodu a kanalizácie. Predpokladané výdavky na realizáciu prác sú na úrovni 7.136.228 eur.

„Hlavným stavebným objektom je výstavba novej vstupnej budovy určenej pre návštevy a zamestnancov Úradu vlády, ďalej rekonštrukcia vnútroareálových spevnených plôch a komunikácií vrátane čestného nádvoria," uvádza sa v schválenom materiáli. Okrem iného sa počíta aj s revitalizáciou parkovej zelene, závlahového systému s novým zdrojom vody zo studne, novým areálovým osvetlením či jazierkom.

Zavlažovanie z novo vyvŕtaného vrtu

Plánovaná je aj rekonštrukcia splaškovej kanalizácie, dažďovej kanalizácie, vodovodu či dostavba časti oplotenia. „Navrhované úpravy areálu rešpektujú pôvodnú kompozičnú osnovu historickej záhrady podľa požiadavky Krajského pamiatkového úradu Bratislava," ubezpečuje ÚV.

Projekt rieši aj požiadavky na bezpečnosť, efektívnu kontrolu osôb vstupujúcich do areálu a tiež statickú dopravu. „Rekonštrukciou objektu sa znížia náklady na údržbu, keďže automatické zavlažovanie bude zásobované z novo vyvŕtaného vrtu, osvetlenie celého areálu bude pomocou nízkoenergetických LED svietidiel," doplnil úrad vlády.

Na rok 2024 sa predpokladá s realizáciou prác v rozsahu 2.730.186 eur, na rok 2025 v rozsahu 2.771.826 eur a na rok 2026 v rozsahu 1.634.216 eur. V rozpočte kapitoly Úradu vlády SR sú aktuálne vyčlenené na rekonštrukciu areálu finančné prostriedky vo výške 4.752.012 eur. Ministri nad rámec toho schválili použitie kapitálových výdavkov vo výške 1.920.00 eur, ktoré boli pôvodne plánované na rekonštrukciu hotela Bôrik. Celkové finančné krytie rekonštrukcie je tak vo výške 6.672.012 eur, čo predstavuje 93,5 percenta z predpokladanej hodnoty zákazky.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.