Japonci uťahujú menovú politiku, napriek tomu jen oslabuje
1 min. čítania
27.3.2024 09:23
akt. 27.03.2024 09:56
1 min. čítania

Japonci uťahujú menovú politiku, napriek tomu jen oslabuje

Americké doláre a japonské jeny Zdroj: Reuters/Florence Lo
Uložiť článok
Prvýkrát po 17 rokoch japonská centrálna banka zvýšila úrokové sadzby, pričom záporné sadzby prestala uplatňovať po ôsmich rokoch.

Japonský jen v stredu ráno klesol na najnižšiu úroveň od roka 1990. Prispeli k tomu rastúce očakávania, že menová politika zostane ešte určitý čas uvoľnená aj po tom, ako japonská centrálna banka nedávno ukončila svoju politiku záporných úrokových sadzieb. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Jen voči americkému doláru oslaboval smerom k hodnote 152 JPY/USA a okolo 8.00 h sa obchodoval na úrovni 151,97 JPY/USD. Minulý týždeň japonská centrálna banka prvýkrát po 17 rokoch zvýšila úrokové sadzby, pričom záporné sadzby prestala uplatňovať po ôsmich rokoch.

Minister Suzuki: Oslabenie meny neodráža fundament

Na oslabenie jenu reagovali viacerí japonskí predstavitelia. Minister financií Šuniči Suzuki uviedol, že nevylučuje žiadne opatrenia na zmiernenie slabosti jenu. Oslabenie meny podľa neho neodráža fundamentálne faktory v ekonomike a nedávne pohyby kurzu označil za špekulatívne.

Jen čelí aj tlaku silného dolára v súvislosti s rastúcimi očakávaniami, že centrálna banka v USA by mohla ponechať úrokové sadzby na vysokej úrovni dlhší čas, aj keď v ostatných veľkých ekonomikách sa už začínajú znižovať.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Japonsko
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.