Zelenskyj zagratuloval ukrajinskému tímu k postupu. V júni sa naše mužstvá stretnú na majstrovstvách Európy vo futbale

ta3/TASR
27.3.2024 09:48

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zagratuloval národnému tímu k postupu na tohtoročné majstrovstvá Európy. Ukrajinci v utorkovom finále play off B-vetvy zvíťazili nad Islandom 2:1 a po štvrtý raz za sebou sa dostali na kontinentálny šampionát. Mužstvo Serhija Rebrova bude 21. júna v Düsseldorfe druhým súperom Slovenska v E-skupine na ME 2024 v Nemecku.

Poland_Ukraine_Iceland_Euro_2024_Soccer201650030664.jpg
TASR/AP

Ukrajinskí futbaloví reprezentanti budú 21. júna v Düsseldorfe druhým súperom Slovenska v E-skupine na ME 2024 v Nemecku. V utorkovom finále play off B-vetvy zvíťazili nad Islandom 2:1 a po štvrtý raz za sebou sa prebojovali na kontinentálny šampionát. Prvýkrát v histórii si na ME zahrajú Gruzínci, ktorí vo finále C-vetvy zdolali v Tbilisi Grécko 4:2 v jedenástkovom rozstrele. Poliaci v "áčku" uspeli v Cardiffe v rozstrele s Walesom 5:4.

Gruzíni dosiahli historický úspech

Gruzínci v kádri s dvojicou hráčov Slovana Bratislava Guramom Kašiom a Jabom Kankavom dosiahli historický úspech. Blízko boli už k postupu na ME 2020, pod vedením slovenského trénera Vladimíra Weissa st. však v rozhodujúcom súboji prehrali so Severným Macedónskom. "Mužstvo ukázalo veľkú mentálnu silu. Od konca prvého polčasu sme dohrávali s desiatimi, no nezlomilo nás to. Boli sme trpezliví a dočkali sme sa vytúženej odmeny. V príprave sme často trénovali pokutové kopy a vyplatilo sa nám to. Nechcem vyzdvihnúť jednotlivcov, postup je dielo fantastickej práce celého kolektívu," nadchýnal sa francúzsky kouč Willy Sagnol.

Veľké víťazstvo Poľska

Poliaci opäť potvrdili, že to na Wales vedia. Hrdinom v rozstrele bol Wojciech Szczęsny, ktorý zneškodnil posledný piaty pokus Daniela Jamesa. "Je to pre nás veľké víťazstvo. Ak by sme v Cardiffe neuspeli, s najväčšou pravdepodobnosťou by som ukončil moju reprezentačnú kariéru. Wojciech potvrdil, že je naša veľká opora. V riadnom hracom čase nás podržal viacerými skvelými zákrokmi a svoje kvality ukázal aj pri pokutových kopoch," povedal poľský kapitán Robert Lewandowski, ktorý v rozstrele išiel kopať ako prvý.

Vyjadrenie Zelenského

"Ďakujem vám chlapci. Ukázali ste, že ak to Ukrajinci majú ťažké, nevzdajú sa a bojujú ďalej. Dosiahli ste veľmi dôležité víťazstvo," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram.

Ukrajina sa predstavila na kontinentálnom šampionáte v rokoch 2012, 2016, 2020 a nebude chýbať ani v Nemecku. V semifinále zdolala Bosnu a Hercegovinu 2:1, keď v 85. a 88. minúte otočila z 0:1. Aj vo finále na neutrálnej pôde vo Vroclave museli jej hráči otáčať nepriaznivý stav, keď po hodine hry inkasovali po strele Alberta Gudmundssona.

Deviata minúta

O deväť minút neskôr dostali loptu do siete, no gól neplatil pre ofsajd. Ukrajinci mali viac z hry i šance a vyrovnali krátko po zmene strán, keď im vyšiel rýchly prechod do útoku, Viktor Cygankov obišiel dvoch hráčov a namieril k vzdialenejšej žrdi. Rozhodnutie prišlo v 84. minúte, po akcii na pravej strane dostal loptu pred šestnástkou Mychajlo Mudryk a poslal ju k ľavej žrdi - 2:1. Ukrajinci tak vyradili dvoch súperov Slovenska v kvalifikačnej J-skupine ME Bosnu i Island.

Zverencov Rebrova čaká prvý zápas na ME 17. júna proti Rumunsku. O štyri dni neskôr sa stretnú so Slovenskom a účinkovanie v E-skupine ukončia duelom s Belgickom (26. júna).

Ukrajincov čakajú pred štartom európskeho šampionátu tri prípravné stretnutia v Nemecku, Poľsku a Moldavsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok