Pozor na tieto škodlivé aplikácie, ktoré sa šíria v našom regióne. Je v nich vírus!

Experti na bezpečnosť upozorňujú na viacero nebezpečných aplikácií, ktoré sa šíria v našom okolí. Schováva sa v nich viacero vírusov, cez Addreed, Hiddad až po Triadu.

Android virus
Zdroj: Vosveteit.sk, dall·E

Natrafiť v dnešnej dobe na online podvod či na vírus, sa asi zhodneme, nie je vôbec náročná úloha. Dávno už neplatí, že nie sme pre hackerov zaujímavým regiónom. Len nedávno sme napríklad upozorňovali na masívnu kampaň na Slovákov, prostredníctvom ktorej sa šíri nebezpečný softvér AceCryptor či Rescoms. Najnovšie experti na bezpečnosť zo spoločnosť ESET hlásia viacero škodlivých aplikácií, ktoré vyčíňajú v našom širšom regióne.

Pozor na aplikácie, ktoré sťahujete do smartfónu a hlavne odkiaľ

Bezpečnostným expertom sa podarilo odhaliť viacero škodlivých vírusov, ktoré sa vo veľkom šíria medzi používateľmi. Jedným z nich je adware Andreed. Pre tých, ktorí nevedia, tak ide o softvér, ktorý vám zobrazuje v smartfóne reklamy na miestach, kde predtým neboli. A hoci nechcené reklamy môžu na prvý pohľad znieť neškodne, tak verte, že tomu tak nie je. Odhliadnuc od toho, že sú otravné, tak útočníci cez ne často propagujú aj ďalší nebezpečný softvér, ktorý vám vie narobiť ďalšie škody, ak si ho stiahnete do zariadneia.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Experti hovoria, že jednou z aplikácií, cez ktorú sa tento škodlivý softvér šíri najviac, je hra Car Factory Simulator. Najčastejšie sa do zariadenia obete dostane prostredníctvom neoficiálnych obchodov či kanálov. To znamená, keď si hru stiahneme napríklad z webovej stránky a nie z oficiálneho obchodu. Motiváciou pre používateľov, aby si stiahli aplikáciu z neoficiálneho zdroju, väčšinou je, že je dostupná zadarmo.

„Užívatelia môžu na adware Andreed najčastejšie naraziť, pokiaľ sťahujú aplikácie a hry mimo oficiálneho obchodu Google Play. Ich motiváciou je vo väčšine prípadov to, že aplikácie a hry sú v obchodoch tretích strán a na rôznych internetových úložiskách zadarmo.“

Andreed ale nie je jediný škodlivý kód, ktorý sa u nás vo veľkom šíri. Do zariadení obetí sa často dostanú aj trojské kone Triada Hiddad. Tieto vírusy si používatelia často stiahnu v aplikáciách ako Life Palmistry – Palm&Gender či FM WhatsApp.

„Útočníci v jeho prípade stavili aj na falošnú fitness aplikáciu, ktorá si mala nájsť obete v radoch športových nadšencov. Vo februári sa trójsky kôň Triada vydával za bezplatnú VPN aplikáciu.“, dopĺňajú experti na bezpečnosť.

V minulosti boli vyššie spomenuté škodlivé vírusy prítomné aj v modifikovaných aplikáciách a hrách ako The Battle of Polytopia, Buddy Toss, Chuche, House Designer: Fix & Flip, Tiny Space Program, Mini Ninjas, či Terraria.

Vo všeobecnosti sa odporúča, aby používatelia nesťahovali aplikácie a hry z iných zdrojov ako je oficiálny obchod. Rovnako to ale neznamená, aby sme pri sťahovaní softvéru napríklad z Google Play, nepodceňovali situáciu. V ideálnom prípade by sme si mali preštudovať minimálnu históriu vývojára a jeho recenzie od iných používateľov, aby sme sa vyhli rôznym online rizikám.

Nepodceňujte čudné správania smartfónu

Ak ste spozorovali, že sa vám telefón správa nezvyčajne a máte v telefóne jednu z aplikácií či hier vyššie, tak situáciu určite nepodceňujte. Dovoľte nám v súvislosti s touto témou, dať vám do pozornosti článok, v ktorom sme sa venovali téme, ako môžete odstrániť vírus zo zariadenia.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre