Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Divadelný ústav sa do Svetového dňa divadla zapája prehliadkou

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Organizátori pripomínajú, že iniciátorom Svetového dňa divadla je Medzinárodný divadelný inštitút (ITI).

Bratislava 27. marca (TASR) - Divadelný ústav sa v stredu zapája do Svetového dňa divadla. Otvorí sa verejnosti počas komentovanej prehliadky Ako sa uchováva pominuteľnosť. Podujatie sa začne o 15.00 h v sídelnej budove na Jakubovom námestí v Bratislave. Vstup na prehliadku je voľný.

Organizátori pripomínajú, že iniciátorom Svetového dňa divadla je Medzinárodný divadelný inštitút (ITI). Aj tejto rok k divadelnému sviatku zverejnil posolstvo, ktorého autorom je Jon Fosse, nórsky dramatik, spisovateľ a od roku 2023 laureát Nobelovej ceny za literatúru. "Zamýšľa sa v ňom nad tým, ako dokáže umenie prepájať jedinečné a univerzálne, prekračovať hranice jazykov, krajín či kontinentov," dodáva Divadelný ústav.

Jeho návštevníci sa počas komentovanej prehliadky dozvedia, ako sa uchováva divadelná pamäť. "Dostanú sa aj na miesta, ktoré nie sú bežne dostupné pre verejnosť, a to napríklad do Izby manželov Borodáčovcov, ktorá je v každom svojom kúte plná histórie a vzácnych kníh," avizuje ústav. Pripravuje aj listovanie v scénických návrhoch. "Počas komentovanej prehliadky predstavíme nielen výtvarné diela najstarších zakladateľov a priekopníkov slovenskej scénografie, ale ukážeme aj tvorbu súčasných autorov s prihliadnutím na súčasné výtvarné techniky spracovania scénických a kostýmových návrhov," priblížil kurátor scénografických zbierok v Divadelnom ústave a scénický výtvarník Miroslav Daubrava.

Návštevníci Divadelného ústavu budú môcť navštíviť aj jeho Špeciálnu knižnicu, v ktorej aktuálne pri príležitosti marca - mesiaca kníh prebieha viacero akcií. Z duplicitných kníh, ktorými knižnica disponuje v počte viacerých kusov, si môžu čitatelia vziať zdarma knihu, ktorá ich zaujme. A za špeciálnu vstupenku do IC Prospero, ktorú tento týždeň dostanú za osobnú návštevu knižnice, si môžu vziať zadarmo ďalšiu knihu z vyčlenenej ponuky v IC Prospero. "Rovnako môžu využiť aj týždeň vrátenia kníh po termíne bez pokuty za omeškanie," uzatvárajú organizátori.