Bolia vás chodidlá? Môžu za to čižmy, vysoké topánky, či nesprávne vložky do topánok

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nielen nohy, ale aj naše chodidlá môžu trpieť rôznymi problémami. A tie si neraz spôsobujeme sami nevhodným životným štýlom alebo aj náhodne. Vedeli ste, že predovšetkým na jar sa množia trhliny väziva na chodidle, pretože v zime sa pod vplyvom vysokej obuvi znížila predtým trénovaná stabilita kĺbov?
Cez zimu nosíme takmer všetci vyššie topánky, mnohé dámy čižmy. Členok si na takúto oporu zvykne. Na jar vymeníme vyššie topánky za nízke, jarné… a pri prvom chybnom kroku v nízkych bežeckých topánkach, ktoré nepodopierajú členok, sa môžu väzivá roztrhnúť. Tie si už totiž trošku odvykli od záťaže.

Nižšie sa dočítate:

  • čo spôsobuje pätovú ostrohu a vbočený palec
  • prečo dávať pozor pri chodení naboso v mäkkom piesku na pláži
  • ako nám vložky do topánok škodia?
  • prečo sa nám otvorené rany na chodidlách hoja ťažšie?
  • najčastejšie zdravotné problémy s chodidlami

Bolia vás chodidlá?

Tvrdia to aj skúsení autori v knihe Bez bolesti a v pohybe až do vysokého veku. Vysvetľujú, že svalovo-fasciálny zväzok medzi palcom a pätovou kosťou je u väčšiny ľudí trvale pod vysokým napätím. To pôsobí na oboch koncoch a vyvoláva takisto vznik pätovej ostrohy a vbočeného palca.

Odborníci upozorňujú, že naše chodidlá trpia nedostatkom pohybu! Väčšinou ich obúvame do viac či menej pevných, predovšetkým však príliš úzkych topánok. Tie tlačia na chodidlá z každej strany.

Takmer nikdy nechodíme naboso a  už vonkoncom nie po nerovnom povrchu. Ak vôbec, tak sa pohybujeme bosými nohami takmer výlučne na plochých a  súčasne rovných podlahách, dlažbe alebo parketách. „Ale to, čo je pre nás také komfortné, má za následok, že naše chodidlá sa sotva hýbu a členok je vždy zaťažovaný v rovnakých uhloch. Okrem toho väčšina ľudí celý deň sedí a  lýtkové svaly, ktoré používame pri behu, sa používajú málo a pri sedení sa drasticky skracujú,“ dodávajú Petra Bracht a Roland Liebscher-Bracht.

chodidla-nohy-postel

Nesprávne vložky do topánok

Kazí sa ale ešte oveľa viac – v pravom slova zmysle. Vložky, ktoré majú v skutočnosti pomáhať, pôsobia práve naopak. Oslabujú pohyblivosť kostí chodidiel, a tým aj bezpečné umiestnenie chodidiel pri behu, pretože sa to už nedeje vlastnou silou. O zvyšok sa postará obuv: čižmy nad členok alebo šnurovacie čižmy, ktoré nosíme predovšetkým v  zime, umelo stabilizujú členok. To oslabuje prirodzenú, telu vlastnú opornú funkciu svalov a fascií, pretože sú menej namáhané.

Navyše, trvalé kontrakcie svalov a fascií v chodidle a predkolení vedú aj k drastickému spomaleniu metabolizmu a následne zásobovaniu krvou, živinami a imunitnými bunkami. Preto sa otvorené rany ťažšie hoja.

Naozaj pomáha chodiť naboso?

Zmysluplné je aj časté chodenie naboso, podľa možnosti na nerovných povrchoch, napríklad na pieskovej pláži, štrkovej ceste alebo hrboľatej lúke, pretože taký pohyb ponúka svalom chodidla veľmi pestré možnosti pohybu. Chodníky na chodenie naboso, ktoré v  mnohých parkoch ponúkajú celú paletu rôznych povrchov, sú dobrou možnosťou tréningu. Baví to najmä deti.

Pozor však pri behu na pláži v mäkkom piesku – predovšetkým vtedy, keď noha ešte nie je dobre trénovaná. Lebo klesanie päty odrazu zaťažuje lýtka v inom uhle, na ktorý si človek musí najprv zvyknúť.

ako chodiť nabosoPrečítajte si tiež
Ako a prečo chodiť naboso?
Naozaj je to zdravé a dobré pre vaše nohy?

Ako si kupovať správne topánky?

Pri topánkach si treba všímať mnoho vecí. Kúpte si bežecké topánky najlepšie o  jedno alebo dve čísla väčšie, aby všetky prsty a priehlavok mali dostatok miesta a mohli sa roztiahnuť do strany.

Aj „bosé topánky“ (nazývané tiež minimalistické) sú dobré pre nohy. Vpredu sú šité naširoko, ponúkajú teda prstom dostatok miesta a  majú rovnomerne hladkú, veľmi flexibilnú podrážku, ktorá zabraňuje tomu, aby päta priveľmi narážala na betón. To imituje chôdzu naboso a  posilňuje svaly chodidla.

Samozrejme, musíme si neustále dávať pozor, aby sa nohy v topánkach priveľmi nepohybovali, pretože inak sa môžu vytvoriť pľuzgiere. A áno, aj vysoké podpätky sa môžu nosiť – ale čím častejšie, tým viac by ste mali cvičiť naše vyrovnávacie cviky. Najdôležitejšie je to pre baletky, ktoré tancujú na špičkách.

Najčastejšie problémy na chodidlách

  • Otlaky spôsobené mechanickým pôsobením
  • Kurie oká ako zhrubnutie pokožky
  • Zarastajúce nechty
  • Trhliny, mozole a pľuzgiere spôsobené trením
  • Rôzne mykózy, plesne a atletická noha
  • Padnutá klenba, ploché nohy
  • Hallux valgus, vbočený palec a kladivkové prsty
  • Pätová ostroha a hrboľ na päte
  • Bolesti v prstoch spôsobené ich deformáciou
  • Bolesti v kĺboch, keďže chodidlá sú spojené s mnohými kĺbmi, a preto môže bolesť chodidiel byť spojená s artritídou alebo inými stavmi ovplyvňujúcimi kĺby.

bolia-vas-chodidla-masaz

Foto: Freepik.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.