Yogashop
StoryEditor

Očista mysle

27.03.2024, 00:00
PR Články

Ak chcete zobrať očistu pekne od podlahy, rozhodne nevynechajte hlavu! Rezervujte si čas na myšlienkový detox vo svojom kalendári. Ak ste sa pustili do očisty svojho tela zvnútra i zvonku, je táto očista prirodzeným krokom. Nastáva potreba spomaliť a vážiť si nielen telo, ale všetkého, čo k nám prichádza. Myšlienkovým detoxom sa priblížime sami k sebe, do svojho stredu.

Asány, s ktorými to pôjde lepšie

image
Yogashop
 Okrem meditácie, ktorá vám pomôže pestovať si „myšlienkový minimalizmus” môžete vyskúšať zaradiť nasledujúce pozície: 

Pozícia palice (dandásána)

V tejto pozícii sa krásne otvára hrudník, do ktorého sa budeme môcť lepšie nadýchnuť. Hlboké dýchanie zbavuje telo nie len oxidu uhličitého, ale aj ďalších odpadných látok, ktoré sa hromadia v našom tele. 

Pozícia orla (garudásána)

Je balančná pozícia, ktorá stimuluje lymfu a podporuje prúdenie celého obehového systému. Tým, že sa budete koncentrovať na výdrž, vaša myseľ už nebude mať priestor na nič ďalšie a paradoxne sa uvoľní. 

Pozícia pluhu (halásána)

A na záver, ak vám to vaše telo dovolí, sa ešte preklopte do pozície pluhu alebo sviečky, prípadne ťavy. V týchto pozíciách stimulujeme štítnu žľazu a lymfatický systém. Tieto asány dokonca majú omladzujúci efekt. A to si želáme, však?;)

TIP: Vstupujte do pozícií bez nátlaku. Radšej sa vráťte o krok späť, než aby to niekde tiahlo. Vypodložte sa mäkkou dekou, alebo využite podporné vankúše na jogu

Stav mysle - ekagra

Tento pojem označuje jednodbodovú myseľ, myseľ plne koncentrovanú na jeden jediný bod. Vyskúšajte si jednoduchý tréning ekagra: Skoncentrujte sa do 1 bodu a ten udržte. Na začiatku sa vám možno podarí len pár sekúnd.

„Učenie robí majstra”.

Postupne sa bude čas predlžovať, len vytrvajte. Pravidelným trénovaním vystúpite z bludného cyklenia myšlienok.

Motivujte sa k tomuto kroku krásnymi korálkami japa mala. Tým, že budete držať niečo fyzicky v rukách, budete sa lepšie sústrediť. Držíme koráliky, teda palce, nech sa to podarí!

image
Yogashop

Detox v konverzácii

Nabudúce, keď budete s niekým viesť rozhovor, skúste sa zasústrediť na to, že budete viac počúvať, než hovoriť. Viac sa pýtajte, než rozprávajte. Je to oslobodzujúce a dozviete sa iste niečo zaujímavé, alebo sa necháte inšpirovať. Rozhodne však ukazujete svoj záujem. Zdá sa to banálne, ale tento malý krok môže vylepšiť vaše vzťahy a odpútate sa od večného ja - ega. Niekedy sa totiž človek pristihne pri tom, že rozpráva, len aby ticho nebolo. Ticho je však blahodarné a potrebujeme ho, aby mali priestor nové myšlienky. 

“Človek potrebuje dva roky, než sa naučí rozprávať. A šesťdesiat, než sa naučí mlčať.”  Lion Feuchtwanger. 

Založte si denníček

Možno sa vám to bude zdať rada, vhodná do školských lavíc. Keď však odložíte svoje myšlienky na papier, odrazu je možné ich pustiť. A posunúť sa ďalej. Písanie je kúzelný proces, kedy sa naše myšlienky prirodzene spomalia a utriedia. My sa taktiež spomalíme a budeme vyrovnanejší.

image
Yogashop
Vďačnosť

Do denníčka si môžete zapisovať aj to, za čo ste vďační. Prípadne si na chladničku, či iné viditeľné miesto na konci dňa poznamenajte 3 veci, ktoré vás dnes potešili. Ak nechcete zapisovať, stačí poďakovať v duchu alebo si večer pred spaním premietnuť deň a vybrať z neho niečo pekné. 

Dokonca aj Instagram vám poslúži ako taký denník vďačnosti. Odkladajte si sem pekné momenty. Niekedy pomôže, keď človek vidí pokope, koľko pekných chvíľ a okamžikov zažil. Samozrejme, podobne poslúži i kniha s fotografiami. 

Veríme, že vás niektorý z našich tipov inšpiruje;) 

TIP: Doprajte si očistu podľa vašich možností a schopností. Buďte k sebe láskaví a nezabudnite si po všetkých svojich „výkonoch” dopriať poriadnu dávku šavásány alebo oddychu na akupresúrnej podložke

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 02:24