Pondelok, 22. apríl 2024

Fodrekovci, alebo Kto a ako sa zaslúžil o postup mládežníkov na EURO U17

Billy Blesky Billy Blesky 26.03.2024
Foto: Facebook/sfzofficial

Futbalová reprezentácia do 17 rokov sa ešte nikdy nekvalifikovala na majstrovstvá Európy cez kvalifikáciu. Na turnaji EURO svojej vekovej kategórie sa mladí Slováci zúčastnili raz v roku 2013, keď sa automaticky kvalifikovali ako hostiteľ. Aj po jedenástich rokoch si možno pamätáte mená ako Vavro či Haraslín alebo hrdinstvo Martina Slaninku.

V niektorých momentoch sme boli blízko k cieľu. V roku 2017 sme boli v skupine s Cyprom, Írskom a Faerskými ostrovmi. Ročnik 2000 neboli najsilnejší, ale skupina znela jednoducho, najmä preto, že sa kvalifikovať sa mohli aj tímy na 2. mieste. Cyprus sme porazili 2:1, ale potom sme prehrali s Írskom 0:1. Záverečný zápas proti Faerským ostrovom mal priniesť ľahké víťazstvo, ale prehrali sme 1:2.

Pred dvoma rokmi sme písali o kvalifikačnej kampani ročníka 2006. Prehra s Lotyšskom a remíza s Moldavskom boli hrozné, ale výhra nad Nemeckom znamenala nádej. V druhej fáze však opäť tvrdo udrela realita, keď mladíci prehrali s Portugalskom, Českom a Poľskom, pričom boli jediným tímom v tejto fáze bez streleného gólu. Znamenalo to, že slovenský futbal na úrovni U17 už jedenásť rokov nehral proti najlepším v Európe. Hoci sa turnaj rozšíril na 16 tímov.

Majstrovstvá Európy U17 v roku 2024 sú zároveň posledným ročníkom so 16 účastníkmi. Budúce turnaje sa vrátia k formátu ôsmich tímov so systémom kvalifikácie podobným Lige národov UEFA. Preto sa zdá, že toto bola posledná “veľká príležitosť” pre Slovensko kvalifikovať sa. Ako sa podaril ročníku 2007 zázrak?

Fodrekovci

Tréner Branislav Fodrek viedol tento tím od začiatku reprezentácie U16, ale v cykle U16 (jeseň 2022 – leto 2023) nevyhrali v riadnom hracom čase ani raz. Od začiatku cyklu U17 urobil tréner v tíme niekoľko zmien. Niektoré staré tváre z U16 boli nahradené a prvé vystúpenie proti Litve v auguste bolo slušné (2:1, 4:0). Realita však opäť udrela rýchlo. Proti vysoko efektívnemu tímu Srbska sa tím rýchlo zrútil – prehral 0:5 a 0:4 bolo už po polčase. Druhý zápas proti Srbsku bol lepší, ale aj tak sa skončil prehrou 2:3. Vtedy som považoval tento tím za priemerný: mal by byť schopný ľahko poraziť horších súperov, ale proti silnejším tímom bude mať veľké problémy. Podobne ako v skupine 2006: pred prvou fázou kvalifikácie tiež porazili Litvu, ale to, čo nasledovalo potom, nebolo ideálne.

To sa potvrdilo v prvej fáze kvalifikácie, ktorá začala víťazstvom 4:0 nad Severným Macedónskom. Zápas bol vyrovnanejší, ako naznačuje skóre. Brankár Sebastian Zajac musel predviesť niekoľko kľúčových zákrokov, aby tím udržal v hre. Jeho spoluhráči potom pekne prevedenými protiútokmi prevzali kontrolu nad duelom. Aj druhý zápas proti Malte bol náročný, až kým Filip Trello nepredviedol geniálne ťahy a nezabezpečil víťazstvo. V poslednom zápase mladí Slováci nestačili na Španielsko, ktoré podľa Fodreka disponuje veľmi dobrou generáciou talentov.

Dve víťazstvá však stačia na postup ďalej. Vo februári odohrali Fodrekovci dva “skúšobné” zápasy. Výhra 1:0 a remíza 2:2 s Cyprom boli veľmi nevýrazné. Víťazstvo bolo z gólu v poslednej minúte z penalty, zatiaľ čo v druhom zápase najprv prehrávali 0:1, potom viedli 2:1 a v záverečných minútach opäť inkasovali kvôli chybe brankára.

Ako sme sa dostali na EURO?

Náročnejší súperi čakali vo finále kvalifikácie: Švajčiarsko, Grécko a Ukrajina. Je Švajčiarsko také silné? Možno máte pochybnosti, ale faktom je, že posledná výhra Slovenska nad Švajčiarskom na úrovni U17 bola v roku 1997. Fodrekov tím však dokázal udržať Švajčiarsko na uzde efektívnym výkonom založeným na protiútokoch. Prvý gól padol zo štandardky a aj keď súperi vyrovnali na 1:1, chlapci sa nevzdali a vybojovali si vedenie. Očakávané góly boli 3,22-0,80 v náš prospech, čo hovorí o našej efektivite. Bohužiaľ, videá z nasledujúcich dvoch zápasov nie sú k dispozícii. Podľa Fodrekových rozhovorov zápas proti Grécku domáci čakali na naše chyby a na protiútoky hrali oni. Kým sme dominovali v držaní lopty a vytváraní šancí, červená karta zmenila priebeh hry. Pani Fortuna však zostala na našej strane, keď Samuel Malama Lusale strelil v 85. minúte kľúčový gól.

Dvoma výhrami v prvých dvoch zápasoch sme si zabezpečili umiestnenie na jednom z prvých dvoch miest skupiny spolu s Ukrajinou. Keďže sa môže kvalifikovať sedem z ôsmich tímov na druhom mieste, naše šance boli solídne. A tak sme proti Ukrajine videli niekoľkonásobné zmeny v zostave. Zápas sa pre búrku zdržal takmer o štyri hodiny a podľa trénera sme premárnili dve dobré šance. Ukrajinci trestali dvoma rýchlymi gólmi do polčasu. Ukrajina nie je v žiadnom prípade slabé mužstvo. Fodrek viedol rovnakú skupinu hráčov proti rovnakému súperovi vlani v máji v priateľskom zápase reprezentácie do 16 rokov. Už tam sa prejavila kvalita, na ktorej sa podpísalo viacero hráčov z nemeckých klubov. Nakoniec, hoci sme prehrali 0:3 a nedokázali kvalifikáciu zavŕšiť dobrým výsledkom, postup je už teraz veľkým úspechom.

Nasledujúce pasáže sú aj mojimi najobľúbenešími.

Predstavenie hráčov a prehľad taktiky

Brankári: Spoznáme ďalší tandem otec-syn. Zatiaľ je brankárskou jednotkou Sebastian Zajac (Podbeskidzie Bielsko-Biala, Poľsko), ktorý je synom bývalého gólmana Ekstraklasy Richarda Zajaca (1976). Jeho brat Adam Zajac (2005) tiež hral za Slovensko U17. Adam Malovec (Cremonese, Taliansko), ktorý bol zaradený do zostavy Slovana v skupinovej fáze EKL, bol ďalšou voľbou. Bohužiaľ, jeho chyba viedla k remíze 2:2 proti Cypru. Ďalším solídnym gólmanom je Filip Kalanin (Slavia Praha). Rovnako ako Malovec, aj Kalanin v zime prestúpil a opustil FC Košice. Jeho mladší brat Dávid Kalanin pôsobí v reprezentácii U15.

Ľavý obranca: tradične slabé miesto mnohých našich mládežníckych tímov, tentoraz ale má tréner Fodrek viac možností. Jednou z nich je Alex Kiš (FC Utrecht) a druhou Nicolas Sagan (Petržalka). Sagan hral aj v poslednej kvalifikácii. Čiernym koňom je však Marek Okál (Žilina), ktorý je o rok mladší, rovnako ako Sagan v minulej kvalifikácii. Keď Kiš aj Sagan neboli k dispozícii, bol povolaný na zápasy proti Cypru a podal solídne výkony.

Stredný obranca (stopér): aktuálny tandem tvoria Matúš Pavlík (Žilina) a Dominik Balog (Slovan Bratislava), pričom ľavonohý Balog je na ľavej strane. Sú to obrancovia tradičnejšieho štýlu, ale v súčasnom systéme majú obaja aj povinnosti posielať dlhé lopty. Niekoľkými ďalšími adeptami sú Barnabáš Ferenczi (práve prestúpil do Debrecína z DAC, ľavá strana), Šimon Mišiak (Žilina, ľavá strana), Martin Meško (Žilina), Tomáš Pristach, Tobiáš Daniel (obaja Spartak Trnava).

Pravý obranca: momentálne je prvou voľbou Martin Turanský (Spartak Trnava), konkurenciou sú Alex Barilla (Petržalka) a Tobiáš Pališčák (Žilina).

Defenzívny záložník: Kristián Pavol Stručka je “Peter Pokorný” tohto tímu. Nie je to tradičná šestka, skôr dobrý rozohrávač, ktorý sa drží hlboko. Tradičnejšou šestkou je pravdepodobne Martin Hlavatý (Petržalka), ktorý môže hrať aj ako stopér. Nemyslím si ale, že táto skupina má príliš defenzívne zameraného stredopoliara a jej fyzická hra je len priemerná.

Ofenzívni stredopoliari: oba “motory” tohto tímu trénujú od mladého veku mimo Slovenska: Simon Vlna (AKA Burgenland, Rakúsko) a Daniel Osman (Standard Liege, Belgicko). Vlna je nesporným lídrom tímu a zastrešuje aj veľa defenzívnych povinností, zatiaľ čo Osman skôr ofenzívny typ. Vlna aj Osman sú možno skôr “osmičkou” ako “desiatkou”, pričom existujú alternatívy bližšie k “desiatke”, ako napríklad Filip Trello (Spartak Trnava) a Karol Blaško (DAC). Obaja sú pomerne technickí hráči nízkeho vzrastu. Trello má pekné driblingové schopnosti a môže hrať aj na krídle. Blaško, ktorý prišiel do DAC zo Žiliny, je jedným z najväčších posíl akadémie, odkedy ju v roku 2023 prevzal Peter Černák (bývalý tréner žilinskej U19 a A tímu). Medzi ďalšie možnosti patria Martin Bačík (Ružomberok) a Milan Polča (FC Košice).

Vlna aj Osman vedia potiahnuť loptu a neúnavne pokrývajú veľkú časť územia. Ich nábehy dopredu sú dobrým doplnkom pre krídelníkov, takže tím nebude vždy upadať do starej (a dosť neúspešnej) rutiny dlhých prihrávok a bude mať viac možností pri protiútokoch. Oproti predchádzajúcej skupine hráčov ide o výrazné zlepšenie.

Krídla. Najvýraznejším menom by mohol byť Lucas Benjamin Németh (Slavia Praha), štíhly, rýchly krídelník, ktorý je synom Szilárda Németha. Ďalším výrazným menom je Samuel Malama Lusale (Crystal Palace), ktorý je napoly Slovák, napoly Zambijčan narodený v Anglicku. Lusale, vysoký, fyzicky zdatný a rýchly krídelník, bol do reprezentácie U17 povolaný len vo februári a hneď podal dobrý výkon proti Cypru. Neskôr sa stal hrdinom v zápase proti Grécku. Dávid Bukovský (Spartak Trnava) môže hrať na krídle, alebo na poste stredného záložníka. Nie je však typickým rýchlym krídelníkom, patrí skôr k technicky zdatným hráčom. Niekoľkými ďalšími alternatívami sú Michal Kováčik (Legia Varšava), nízky krídelník, ktorý rád prihráva a veľa nabehá, Alex Veľký (Slovan Bratislava), ktorý má slušnú rýchlosť a vo februári proti Cypru dokonca hral pravého beka, Patrik Jevoš (Ružomberok), Nathan Udvaros (DAC) a Alex Mozola (Petržalka).

Útočníci. Ďalšia problematická pozícia v minulosti, ale Fodrek má k dispozícii dvoch solídnych hráčov. Jakub Pira z Baníka Ostrava mohol reprezentovať Slovensko alebo Česko. Po tom, čo bol v júni 2023 povolaný do reprezentácie Česka U17, sa v ich zostave neobjavil, namiesto toho sa rozhodol obliekať dres s dvojkrížom. Vysoký útočník rád cúva do obrancov, hrá chrbtom k bráne a zvádza fyzické súboje. Jeho gólový príspevok nie je veľký, ale aj tak je pre tím dosť cenný. Ďalšou voľbou je Denis Valko (DAC), ktorý možno hrá modernejšie a dokáže slušne prihrávať. Trochu pripomínajú duo Jambor – Griger na ME U19 2022. Pira, podobnejší Grigerovi, má v poslednom čase viac štartov.

Oplatí sa sledovať

Vo všeobecnosti táto skupina hráčov stále nadväzuje na všeobecnú filozofiu prípravy mládeže na Slovensku, čo vidíme na tvorcoch hry stiahnutých hlboko a na dôraze na krídla. Z hľadiska taktiky a rozostavenia nie je veľkým prekvapením, že pre Fodreka platí 433 (napriek tomu, že na stránkach UEFA a SFZ sa často uvádza 352).

Hráči ako Trello, Blaško a dokonca aj Vlna a Osman však ukázali ešte lepšiu technickú pripravenosť ako v predchádzajúcich skupinách hráčov, zatiaľ čo príchod Pira a Valka naznačuje oživenie tradičnejších útočníkov. Samozrejme, zamyslime sa nad klubmi, v ktorých hrajú Vlna, Osman, Pira – tí hrajú mimo Slovenska.

Aj keď na turnaji EURO možno nepodajú najlepší výkon, bude zaujímavé ich sledovať v nasledujúcich mesiacoch a rokoch. Ako človek, ktorý ich sleduje od októbra 2022, to môžem potvrdiť a odporučiť.

TakUrčitee SMS
Keď ste sa dočítali až sem, mám jednu prosbu. Po ôsmich rokoch poctivej práce nebudem chodiť okolo vriacej kaše a na bránu vypálim z ťažkého uhla: Uchádzame sa o symbolický príspevok od toho najvernejšieho – nášho fanúšika. Takurčitee teraz môžete podporiť cez jednoduchú SMS na číslo 8866. Na oplátku viem sľúbiť, že v neobjektivite nepoľavíme a budeme písať najlepšie ako vieme aj ďalej. Budeme prinášať ďalší športovo-zábavný obsah, ktorý oceňujete už vyše sedem rokov. Aj vďaka vám bude naša forma ďalej stúpať. Stačí poslať SMS v tvare: TAKURCITEE na číslo 8866 a podporiť nás sumou 2 Euríčka, ktorú zaplatíte v najbližšej faktúre svojho mobilného operátora. Za kolektív pisálkov z celého športového srdiečka ďakujem. Telovýchovný vedúci.

Komentáre

Odoberajte nás

Prihláste sa do nášho newslettera