Lov na vzácneho voliča. Aké úlohy majú Korčok a Pellegrini

Jasné víťazstvo Ivana Korčoka nad Petrom Pellegrinim nikto nečakal. Situácia sa zmenila. Naraz je vo výhode exminister zahraničia, na vavrínoch driemajúci predseda parlamentu ho musí doháňať. Karty sú nanovo rozdané. Treba zmeniť stratégiu. Začína sa lov na váhajúceho voliča.

26.03.2024 19:00
debata (11)

Na ťahu je jednoznačne Pellegrini. Opäť sa ukázalo, že rola umierneného politika prinášajúceho pokoj zaberá v čase „mieru“, no keď sa láme chlieb pri urnách, nefunguje. Stalo sa tak v parlamentných voľbách 2020, keď sa Robert Fico musel v Smere držať v úzadí, a nebyť v poslednej chvíli schváleného 13. dôchodku v NR SR, Pelle ako líder neuspel. Potom si novovzniknutý Hlas užíval prvú priečku v prieskumoch až do finálovej rovinky a len tesne sa vyhol blamáži. Pellegrini má o čom premýšľať. Ak nechce zažiť potupnú prehru, nemá na výber – musí zmeniť taktiku a pritvrdiť.

V septembrových parlamentných voľbách Smer, Hlas a SNS získali takmer 1,3 milióna hlasov, teraz Pellegrini iba 834-tisíc. Potenciál tu je. Lenže pred pol rokom prišlo k urnám 68,5 % voličov, teraz iba necelých 52 %. Aj keď experti nepredpokladajú, že účasť v druhom kole klesne, ani prudko nestúpne. Preto na získanie ďalších 400-tisíc hlasov si môže Pelle nechať zájsť chuť.

No 166-tisíc hlasov, ktoré skončili v Harabinovom košiari, je reálne k dispozícii (nie však všetkých). Lenže predseda parlamentu si týchto voličov musí získať. Nie je žiadnym tajomstvom, že pre nich nestelesňuje ideálneho kandidáta, no Korčok je pre nich sťaby „diabol“. Preto na rad prichádza motivácia strašením: liberálom, progresívcom, slniečkarom, americkým agentom, odporcom mieru v Prezidentskom paláci už tretie obdobie po sebe – po Andrejovi Kiskovi a Zuzane Čaputovej.

V Pellegriniho prípade sa opäť ukázalo, že rola umierneného politika prinášajúceho pokoj zaberá v čase „mieru“, no keď sa láme chlieb pri urnách, nefunguje.

Pravdepodobne doma zostala v sobotu aj časť voličov Hlasu učičíkaná jasným náskokom svojho favorita, ako aj konzervatívnejšie krídlo Smeru. Harabin síce Pelleho priamo nepodporil, ale apelom na vlastný rozum svojich voličov, čo-to naznačil. Konečne podáva pomocnú ruku SNS. Priamo v regiónoch, na sociálnych sieťach i v alternatívnych médiách podpora výrazných tvárí tejto strany sa môže stať rozhodujúcim momentom. No bez rozhodnej angažovanosti politického učiteľa a dlhoročného tútora – Roberta Fica – Pellegriniho šance prudko klesajú.

To Ivan Korčok musí predviesť opačnú taktiku. Svojich voličov zmobilizoval už v prvom kole. 958-tisíc hlasov je toho jasným dôkazom. Aj preto také veľké číslo, lebo značná časť voličov Jána Kubiša a Igora Matoviča nečakala na druhé kolo a hodila to Korčokovi už v prvom.

Exminister zahraničia má teraz pred sebou len jednu úlohu: spochybňovať súpera ako národno-konzervatívneho kandidáta a ukazovať prstom na jeho dvojtvárnosť. Dokola opakovať, že Pelle sa od neho ničím nelíši (čo je do veľkej miery pravda), je rovnaký proeurópsky a proamerický liberál. S jediným cieľom: odradiť národne naladených voličov Smeru, SNS či Harabina dostaviť sa k volebným urnám.

Súboj to bude veru tesný. Odhadovať víťaza si teraz nikto nedovolí. Rozhodnú maličkosti. Ako v podobnom vyrovnanom meraní v Česku v roku 2018 medzi Milošom Zemanom a Jiřím Drahošom. Ten sa vo finálovom televíznom dueli dopustil osudovej chyby (vyčítal súperovi, že je prezidentom dolných desiatich miliónov…) a majster remesla Zeman to okamžite zužitkoval. Dajme sa prekvapiť, čo rozhodne nakoniec na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2024