Týchto 20 vecí ničí vzťahy

Týchto 20 vecí ničí vzťahy
Týchto 20 vecí ničí vzťahy Foto: ilustračné, GettyImages

Láska nie je to, čo vídame v kine. Nespočíva v romantických schôdzkach a nežných bozkoch za svitu luny. Šťastný vzťah, to je práca, založená na vzájomnej úcte a tolerancii. Aj súlad je ľahké narušiť.

Prečítajte si náš zoznam 20 skutočných zabijakov vzťahu:

1. Snaha zmeniť jeden druhého

Ideálni ľudia neexistujú. Nesmieme však zamieňať zvyky a charakterové rysy. Sú veci, ktoré v sebe človek jednoducho nezmení, aj keby mu ich stokrát vytýkali. Preto nepleťte dohromady ponožky rozhádzané po byte (zlozvyk) a piatykrát v sezóne stratený dáždnik (roztržitosť-charakterový rys).

2. Vzťahy s rodičmi

Je dobre, ak sa poznáte s rodičmi vašej drahej polovice (a ona s vašimi). Ešte lepšie je, keď sa spolu rodičia priatelia. Bohužiaľ to nie vždy takto vyjde. Zať sa môže potenciálnej svokre skrátka nepozdávať a nevesta zas nemusí imponovať prípadnému svokrovi. To by však nemalo ovplyvniť vzťah páru. Nesmiete pripustiť odsudzovanie svojej voľby a pokiaľ k nemu dochádza, neťahajte svojho partnera na rodinné obedy. Nič iné ako pokazenú náladu vám to neprinesie.

3. Mobily a spol.

Zvláštne, ako rýchlo sa tieto veci môžu z pomocníkov zmeniť na nepriateľov. Namiesto toho, aby sme cukrovali so svojím drahúšikom, vedieme nekonečné hovory, posielame záplavy SMS alebo vysedávame pri Facebooku. Samozrejme, že sa vyskytnú situácie, kedy je nejaký rýchly kontakt nevyhnutný, ale nič nie je dôležitejšie, než blízky človek.

4. „Aby bolo jasné…“

Nikdy, NIKDY si nevyjasňujte vzťahy na verejných miestach! Uvádzate do rozpakov nielen svojho partnera, ale aj ostatných ľudí okolo. A zhadzujete sami seba. Aj keby sa vám varila krv a strašne sa vám chcelo urobiť si okamžite jasno, tu, teraz, hneď, vydržte. Také veci zásadne patria len medzi vás dvoch a odbývať sa majú v súkromí.

5. Hádky

K nezhodám nutne dochádza. Skôr alebo neskôr narazí každá dvojica na citlivé miesta. To je normálne. Hádky patria do šťastného vzťahu. Avšak za jednej podmienky. Nesmiete prekročiť istú hranicu. Nesmiete jeden druhého urážať, nesmiete svoj pocit krivdy stavať nad partnerov a nesmiete zabudnúť, že každý spor sa dá riešiť kompromisom.

6. Mlčanie

Čítať vaše myšlienky nedokáže nikto. Ani milujúci partner. Takže ak máte nejaký problém, hovorte o ňom. Keď sa vám niečo nepáči, povedzte to partnerovi. Urazené mlčanie je detinská reakcia. O veciach treba hovoriť. Vyjadrenie emócií, či už kladných alebo záporných, je zárukou psychického zdravia.

7. … a neodpustím!

Všetci sa mýlime. Každý robí chyby, vy tiež. Naučte sa odpúšťať tým, ktorých máte radi. Nerozmaznávajte si v sebe pocity krivdy. Prospeje to vášmu vzťahu a vnútorné napätie vám neprivodí stres. Každý psychológ vám potvrdí, že keď v sebe človek drží pocit ublíženosti a zloby, má to negatívny vplyv na jeho zdravie.

8. Správny čas a správne miesto

Posudzujte dôležité otázky vo vhodnej chvíli a na vhodnom mieste. Preberať sťahovanie po náročnom pracovnom dni naozaj nemá zmysel. Jednoslabičné odpovede a nemé pritakávanie neznamená, že vás partner nevníma. Je iba unavený a nemá silu ani chuť na diskusiu. Učte sa nájsť správny čas aj vhodné miesto.

9. Financie

Každý vzťah znamená, že nielen dostávate, ale aj dávate. Puntičkárstvo tu k ničomu nie je, najmä ak ide o peniaze. Dohovorte sa na tom hlavnom: ako povediete hospodárenie, kto bude platiť účty, kto bude strážiť rozpočet. Vety typu: „To kino cez víkend platíš ty, ja som platil minule“ sú úplne neprípustné.

10. Z komára somára

Nikto nie je dokonalý. Nevyniesol smeti? Spálila vám pri žehlení košeľu? Kúpil iný jogurt? Nezaplatila Internet? Verte, že sú to hlúposti. Nestojí to za pozornosť, nieto aby to vyvolávalo emócie. Nerobte z komára somára. Radšej sa choďte prejsť. Môžete pritom vyhodiť túto smeti. Košeľu si kúpite inú. A ten „nesprávny“ jogurt skúste aspoň ochutnať, možno objavíte niečo nové. Na každý pád nemá zmysel kaziť si deň alebo večer… radšej zapáľte sviečky a poseďte v gýčovitej atmosfére romantického večera. Bez internetu… Niekedy to vzťahu veľmi prospeje.

11. Špionáž

Láska stojí na dôvere. Dôverujte svojej polovici. Aj ten, koho milujete, potrebuje svoj osobný priestor. Rešpektujte ho. Nečítajte mu SMS, neprezerajte emaily, nehrabajte sa mu vo vreckách alebo v kabelke. To všetko je veľmi zraňujúce a vzťah to poškodzuje.

12. Žiarlivosť

Nájdu sa aj takí, ktorí majú žiarlivosť za príznak lásky. Iní ju jednoznačne odsudzujú ako dôkaz egoizmu a neúcty. Shakespeare hovoril o žiarlivosti ako o zelenookej príšere, ktorá sa vysmieva obetiam, ktoré požiera. V každom prípade trpia žiarlivosťou vo vzťahu oboch: jeden sa zožiera podozrievavosťou a druhého uráža nedôvera. Ako tomu čeliť? Buďte čestní. Nezadávajte a nevyhľadávajte dôvody na žiarlivosť. Žiarlivosť je dôkazom nízkeho sebavedomia. Niekedy človeka úplne pohltí a bojovať s ňou nemá zmysel, žiarlivci jeho podozreniu nič nevyvrátia. Vráťme sa ku klasikovi: „Chraň sa žiarlivosti, môj pane…!“

13. Nikdy pokoj

Všimli ste si, že veľmi často, keď si ľudia nájdu partnera, s ktorým im to klape, začnú priberať na váhe? Harmonický a pokojný vzťah – skvelé. Ale nebuďte nikdy v kľude pokiaľ ide o váš vzhľad, o vašu upravenosť, starostlivosť o seba. Chcete snáď, aby ste prestali partnera priťahovať? Nemá ten najbližší a milovaný právo byť pyšný na to, ako pekne vyzeráte?

Ak spozorujete, že podobná situácia nastáva, kúpte abonentku do posilňovne – pre dvoch samozrejme.

14. Porovnávanie

Na svojich bývalých zabudnite. To je minulosť. Vaša prítomnosť je vaša nová láska. A ak ju budete porovnávať s minulými partiami, môžete celý vzťah zbúrať.

15. Stále spolu

«To je ideálny pár – všetko robia spoločne!» – keď človek niečo podobné počuje, musí sa mimovoľne sarkasticky uškrnúť. Ako dlho to tým dvom asi vydrží? Človek občas potrebuje byť sám. Takže neusilujte o to, aby ste každú minútu dňa trávili so svojim drahúšikom. Niekedy naopak platí, že čím menej času zostáva na vzájomný kontakt, tým cennejšie pre nás je. Stará múdrosť hovorí: „Odlúčenie, ako vietor oheň, malú lásku hasí, veľkú rozdúchava“.

16. Klamstvo

Lož je ako voda – je schopná podliemať základy toho najpevnejšieho vzťahu. Držať sa tvrdenia Dr. Hause, že „všetci klamú“ je určite možné, ale nie pokiaľ ide o milovaného človeka. Ako je to v Manon Lescaut? „Keď sa dvaja ľudia spreneveria, neuzdraví ich žiadny liek. A viackrát si už neuverí. Tak milujte sa navzájom!“

Buďte úprimní aj v maličkostiach. Keď sa vám polievka zdá málo slaná alebo sa vám nepáči darované šaty, poctivo to povedzte. A učte sa tiež prijímať otvorene vyslovenú pravdu z druhej strany.

17. Klamať

Niekedy vzťah nefunguje nie preto, že by sme partnerovi klamali, ale pretože nie sme dosť úprimní sami k sebe. Je toto naozaj ten človek, s ktorým sa chcem dočkať staroby? Chcem sa skutočne obetovať tomuto vzťahu? Kým si na tieto otázky úprimne neodpoviete, kým si nebudete úplne istí, nebude váš vzťah klapať. Klamať si do vrecka sa nevypláca.

18. Neistota

Čím nižšie je vaše sebavedomie, tým bezbrannejšie sa cíti váš partner. Vaše komplexy vyvolávajú otázky ako: Je to ten pravý (pravá)? Čo mi vôbec môže dať, keď sám seba tak nízko hodnotí?

Na druhú stranu nedovoľte nikomu, aby si zvyšoval sebavedomie na váš úkor a viedol vás k presvedčeniu, že bez neho ste úplná nula.

19. Ciele

Čo bude ďalej? Kam nás náš vzťah zavedie? Mali by ste presne vedieť, či sa vaše plány zhodujú s partnerovými. Možno vôbec nepočíta so svadbou v nejakej blízkej budúcnosti, zatiaľ čo vy už snívate o deťoch…

Nijako sa neostýchajte tieto otázky nastoliť a nebojte sa tiež vzťah včas prerušiť, ak je jasné, že sa nezhodujete a vzťah nemá perspektívu.

20. Láska ako niečo dané

Väčšina ľudí sa zhodne, že nemilujeme za niečo, milujeme jednoducho len tak… To je pravda. Ale aj táto minca má svoju odvrátenú stranu – lásku nesmieme brať ako niečo dané. Láska je darom osudu. Buďte človeku po svojom boku vďační za jeho cit!

Zdroj: www.adaline.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom