Ako na celulitídu po päťdesiatke? Postrach, ktorý zhoršuje menopauza

Ako na celulitídu po päťdesiatke? Postrach, ktorý zhoršuje menopauza
Ako na celulitídu po päťdesiatke? Postrach, ktorý zhoršuje menopauza Foto: ilustračné, GettyImages

Pomarančová koža, ako sa hovorí celulitíde, môže trápiť ženy (aj mužov) prakticky od mladej dospelosti. S pribúdajúcim vekom sa ale jej výskyt môže zhoršiť alebo sa objaviť aj u tých, ktorých celulitída nikdy netrápila. Môže za to práve obdobie menopauzy, ktoré má tendenciu ukladať viac tuku v oblasti zadku, horných paží a stehien.

Ženy majú tendenciu k rozvoju celulitídy oveľa viac ako muži kvôli prirodzenému usporiadaniu ich spojivového tkaniva. U žien sú pruhy spojivového tkaniva a tukových buniek tenšie ako u mužov a sú usporiadané zvisle. U mužov sú pruhy tkaniva silnejšie a usporiadané do kríža, čo zabraňuje vrásneniu tuku a vytváraniu celulitídy.

Ako dochádza k vzniku celulitídy?

K vzniku celulitídy dochádza pri zväčšovaní objemu podkožných tukových buniek. To býva spôsobené ukladaním „odpadových“ metabolických látok, ktoré narúšajú štruktúry spojivového tkaniva (kolagénu a elastínu) v pokožke. Vlákna sa zmršťujú a vďaka tomu sa na koži vytvárajú nevzhľadné hrbolčeky.

Ako estrogén ovplyvňuje celulitídu?

Celulitída sa v živote každej ženy môže objaviť takmer kedykoľvek. Ale keď žene klesá hladina estrogénu, jej výskyt je viac ako pravdepodobný. Nižšia hladina estrogénu môže prispievať k rozvoju celulitídy hneď niekoľkými spôsobmi: napríklad signalizáciou vaskulárnych zmien ako je znížený prietok krvi do spojivového tkaniva alebo zvýšením zadržiavania tekutín pod kožou. Znížený estrogén môže tiež znamenať zníženú produkciu elastínových vlákien a kolagénu, ktoré udržujú pokožku pevnú a pružnú. Keď jeho hladina klesne, spojivové tkanivo slabne. Koža sa tiež preto stáva tenšou. Kombinácia oboch faktorov je potom ideálnym základom pre vznik celulitídy.

Kedy estrogén v živote ženy najviac klesá?

Práve v období menopauzy najvýraznejšie klesá práve hladina estrogénu. Ale jeho znižovanie môžu ženy zaznamenať už pred menopauzou, teda v období takzvanej perimenopauzy. Perimenopauza je doba smerujúca k menopauze a môže nastať niekoľko rokov predtým, než je žena považovaná za postmenopauzálnu.

Počas perimenopauzy môžu byť hladiny estrogénu príliš nízke a zároveň aj príliš vysoké. Oba tieto stavy môžu ovplyvniť vznik celulitídy. Napríklad estrogénová dominancia môže prispieť k nárastu tukov a čím viac tuku uloženého pod kožou, tým väčšia možnosť výskytu celulitídy.

Ako na celulitídu po päťdesiatke?

Pamätajte, že estrogén ovplyvňuje vaskulárnu aktivitu kože, rovnako ako hladinu tuku a produkciu kolagénu. Navrátením hladiny späť do normálu zabraňuje zmenám v tkanive a koži, ktoré k výskytu celulitídy prispievajú. Bohužiaľ je takmer nemožné ju úplne odstrániť, ale existuje mnoho tipov, ako ju zmierniť. Prečítajte si naše tipy, ako to urobiť…

6 tipov, ako zmierniť prejavy celulitídy

1. Strava je základ úspechu

Nezdravá strava plná toxínov a tukov podporuje hromadenie tukového tkaniva pod kožou a prispieva k vzniku celulitídy. Pokiaľ však do svojho jedálnička pridáte väčšie množstvo celozrnných potravín a vlákniny, pomôže vám to odstrániť z vášho tela toxíny. Zároveň je dobré sa vyhnúť nadmernému množstvu soli, pretože tá môže spôsobovať dehydratáciu a zadržiavanie vody v tele.

2. Stimulujte lymfatický systém

Pomalý lymfatický systém vašej pomarančovej koži definitívne neprospieva. Pokiaľ sa nechcete zveriť do starostlivosti profesionálom a vyskúšať pravidelné lymfatické masáže, je ideálnym riešením telová kefa alebo peeling, s ktorým si môžete vykonávať masáž. Tá pomôže stimulovať krvný a lymfatický systém.

3. Začnite pravidelne cvičiť

Cvičenie nie je dobré len pre vašu štíhlu líniu, ale zároveň na redukciu vašej celulitídy. Druhy cvičení ako joga, aeróbne cvičenie (ako je beh alebo jazda na bicykli), HIIT (vysoko intenzívny intervalový tréning) vám pomôže zvýšiť tepovú frekvenciu a spaľovať viac tukov.

Zdroj: zenysro.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom