Denník N

Ďalšia časť Ficovej smršte môže prísť v stredu: štátne tendre sa majú výrazne uvoľniť

Veľké zákazky organizuje štát napríklad na výstavbu diaľnic. Na ilustračnej snímke TASR výstavba úseku R2 Kriváň - Mýtna.
Veľké zákazky organizuje štát napríklad na výstavbu diaľnic. Na ilustračnej snímke TASR výstavba úseku R2 Kriváň – Mýtna.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • V stredu môže vláda schváliť voľnejšie pravidlá štátnych tendrov.
  • Výrazne sa zvýši limit pre zákazky, ktoré sa nemusia vopred oznámiť. 
  • Firmy to môže povzbudiť k tomu, aby vytvárali kartely, upozorňuje právnik. 
  • Ak budú podmienky zákazky nespravodlivé, pre poškodené firmy bude ťažšie sa voči tomu brániť.
  • Nateraz to nevyzerá, že by tím okolo Richarda Rašiho, ktorý novelu spísal, v zásadných veciach ustúpil.

Ficova vláda ide meniť pravidlá štátnych zákaziek. Chce ich uvoľniť tak, aby sa verejné súťaže zrýchlili. V praxi to bude znamenať, že obciam či štátnym úradom umožní zadávať vo väčšom zákazky bez ich zverejnenia.

Premiér Robert Fico avizoval, že vláda o novele verejného obstarávania aj o ďalších zákonoch bude rokovať túto stredu. Nazval to legislatívnou smršťou. Zákon má platiť od júla tohto roka.

Návrh zákona predložil minister pre investície a regionálny rozvoj Richard Raši (Hlas). Podľa neho s tým reálne doteraz nikto nič neurobil. Krátko po vzniku vlády ohlásil revolúciu vo verejnom obstarávaní, podobne ako to pred ním urobil bývalý vicepremiér Štefan Holý. Raši teraz upravuje jeho zmeny. Kritici upozorňujú na riziko, že súťaže budú menej transparentné, málokto sa o nich dozvie.

K Rašiho návrhu prišlo 678 pripomienok, z toho tretina bolo zásadných. Ministerstvo akceptovalo približne 300 pripomienok, z toho 111 zásadných. Pri viacerých pripomienkach napísalo, že ak by s nimi súhlasilo, narušilo by to pôvodný zámer zrýchliť a zjednodušiť procesy pri obstarávaní.

Prinášame tri hlavné zmeny, ktoré obsahuje Rašiho návrh zákona.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ficova vláda

Richard Raši

Verejné obstarávanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie