Denisa Saková odmietla tvrdenia Richarda Sulíka o predražení ceny tepla od štátnych teplární
1 min. čítania
26.3.2024 17:12
1 min. čítania

Denisa Saková odmietla tvrdenia Richarda Sulíka o predražení ceny tepla od štátnych teplární

Denisa Saková Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk
Uložiť článok
Ministerka hospodárstva spochybnila kompetentnosť vedenia MH Teplárenský holding.

Richard Sulík (SaS) na utorkovej tlačovej besede vyhlásil, že nepovolením nákupu emisných povoleniek pre MH Teplárenský holding (MHTH) pripravila šéfka rezortu hospodárstva Denisa Saková štát o sedem miliónov eur. Ich ceny sa totiž od februára postupne zvyšujú. Tvrdenia svojho predchodcu a súčasného poslanca Národnej rady SR Sulíka ministerka odmietla. Štátne teplárne podľa nej majú nakúpené emisné povolenky na rok 2024 a podľa odborníkov by sa ich cena mohla znížiť.

„Z prognóz je zrejmé, že v budúcnosti je možné s pravdepodobnosťou blízkou istote očakávať pokles cien emisných povoleniek," povedala Saková s tým, že žiadosť na nákup emisných povoleniek od MHTH sa týkala roku 2025. Dodala, že vedenie štátneho holdingu ju požiadalo o povolenie nákupu v priemernej cene 80 eur za tonu oxidu uhličitého (CO2). Aktuálna cena v deň odoslania listu bola pritom 55 eur a od začiatku roka do konca marca bola priemerná cena 60 eur/tona vypusteného CO2.

Ministerka spochybnila kompetentnosť vedenia MHTH. Vyčíta mu okrem iného napríklad odmietnutie nákupu viacerých mestských teplární, ktoré sa neskôr dostali do rúk zahraničného investora, ale aj podľa nej predražený tender na nákup dvoch turbín pre tepláreň v Žiline či kontroverzný nákup plynu pre teplárne. Saková oznámila, že po týchto skúsenostiach sa rozhodla vedenie MHTH vymeniť. Aktivity SaS ministerka označila za snahu ovplyvniť druhé kolo prezidentských volieb.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Richard Sulík
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.