2 mins read

Termínovaný vklad: Na čo všetko treba myslieť pred jeho výberom?

Termínovaný vklad sa považuje za populárny finančný produkt, ktorý poskytuje bezpečný spôsob zhromažďovania úspor a získavania stabilných príjmov. Ide o obľúbenú investíciu, najmä pre jeho vysokú spoľahlivosť a v neposlednom rade aj jednoduchosť.

Čo je to vlastne termínovaný vklad? Vo všeobecnosti ide o typ úsporového účtu, ktorý sa zvyčajne uzatvára na dobu určitú. Najčastejšie na jeden rok, tri roky alebo aj viac. Záleží od preferencií vás, ako klienta.

Počas doby, ktorú si vopred stanovíte, sú vaše peniaze uložené na účte a vy vďaka tomu môžete získať vyššie úrokové sadzby ako pri bežnom účte. Výber z termínovaného vkladu pred uplynutým doby však môže byť spojený so sankciou. Pri výbere termínovaného vkladu tak myslite na to, že vám môžu byť pokojne účtované aj sankcie, a tiež môže dôjsť ku strate úrokov.

Pozor na dobu uzatvoreniu

Ak si chcete vybrať termínovaný vklad, v prvom rade myslite na dobu uzatvorenia. Vy sami by ste sa mali rozhodnúť, koľko času a peňazí chcete termínovanému vkladu vložiť. Dobu uzatvorenia si však dobre premyslite, pretože ak budete chcieť vybrať peniaze z termínovaného vkladu skôr, budete tak môcť urobiť, ale so sankciami.

Tiež by ste mali byť opatrní v prípade úrokových sadzieb. Porovnajte úrokové sadzby rôznych bánk a finančných inštitúcií. Myslite na to, že v niektorých prípadoch môžu byť vyššie úrokové sadzby ponúkané pre vyššie vkladové sumy, prípadne dlhšie termíny.

Bezpečné uzatvorenie termínovaného vkladu

Ak si chcete uzavrieť termínovaný vklad, vyberte si finančnú inštitúciu, u ktorej budete mať istotu, že dôjde k bezpečnému uzatvoreniu vkladu. Váš termínovaný vklad by mal byť chránený príslušnými zárukami. O tom všetkom vás však pri uzatváraní informuje odborník z oblasti financií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *