Denník N

Tlak USA na Izrael sa stupňuje. Vysvetľujeme, prečo prijatá rezolúcia tak veľmi naštvala Netanjahua

Letecké zhadzovanie humanitárnej pomoci nestačí. Foto - TASR/AP
Letecké zhadzovanie humanitárnej pomoci nestačí. Foto – TASR/AP

Rezolúcia 2728 vyzýva na okamžité ukončenie bojov a prepustenie rukojemníkov. Ani jedna strana to však nechce spraviť.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Po takmer šiestich mesiacoch vojny v Pásme Gazy sa v pondelok na pôde Bezpečnostnej rady OSN podarilo schváliť rezolúciu, ktorá vyzýva na okamžité prímerie a prepustenie izraelských rukojemníkov.

Podarilo sa to vďaka tomu, že Spojené štáty sa napriek varovaniam izraelského premiéra Benjamina Netanjahua rozhodli pri hlasovaní zdržať. Ako stály člen BR OSN majú právo veta, ktoré v tomto prípade použili Američania už trikrát a Rusi s Číňanmi raz.

Za bolo tentoraz 14 z 15 členov Bezpečnostnej rady.

Izrael sa hnevá a boje neskončí

Čo presne sa v rezolúcii píše? Vyzýva na okamžité prerušenie bojov počas moslimského sviatku ramadán, ktorý sa končí 9. apríla, a požaduje aj prepustenie všetkých rukojemníkov. Teroristické hnutie Hamas ich drží od masakru zo 7. októbra, keď v Izraeli zabil okolo 1200 ľudí a 250 ďalších uniesol.

Napriek tomu, že podľa Charty OSN a jej článku 25. sa členské krajiny zaviazali rešpektovať také rozhodnutia, Izrael pokračuje v ofenzíve a Hamas odmieta vydať okolo 130 rukojemníkov, o ktorých sa predpokladá, že sú stále nažive.

Izraelská vláda tvrdí, že v tejto fáze ofenzívu ukončiť nemôže, a všetky doterajšie snahy o vyrokovanie aspoň dočasného prímeria zlyhali.

Hoci Washington tvrdí, že rezolúcia 2728 Bezpečnostnej rady OSN nie je právne záväzná, jeho zdržanie popudilo Netanjahua natoľko,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Izraelsko-palestínsky konflikt

Svet

Teraz najčítanejšie