Bratislavský developer Penta Real Estate napreduje vo svojich plánoch vybudovať novú modernú štvrť na brehu Dunaja. Pred časom predstavil víziu svojho – pre Bratislavu kľúčového – projektu s názvom Southbank (Južný breh) a najnovšie vstupuje do schvaľovacieho procesu.

Ide o lokalitu medzi bratislavským Starým mostom, Mostom Apollo a Prístavným mostom, ktorá je v blízkosti Bratislavských lúh a má priniesť modernú štvrť pre stovky rodín a firiem.

Na rade sú úrady

Ako informoval investor, v blízkej dobe predloží úradom dokumentáciu pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) pre projekt Southbank.

Začiatok výstavby developer odhaduje už v závere roka 2026, pričom projekt počíta s odbornými environmentálnymi opatreniami, ktoré majú minimalizovať negatívne vplyvy na prírodu v danom území.

Projekt nahradí pôvodné plány predchádzajúceho majiteľa pozemkov, skupiny HB Reavis, a doplní pripravovanú štvrť developera J&T Real Estate s názvom Nové Lido. Tým sa centrum hlavné mesta definitívne rozšíri na oba brehy Dunaja.

Víťazom medzinárodnej architektonicko-urbanistickej súťaže na projekt Southbank, ktorú spoločnosť Penta vyhlásila minulý rok, sa stali medzinárodné architektonické ateliéry Snøhetta a Studio Egret West v spolupráci s lokálnym ateliérom gro architekti.

Projekt prinesie do lokality takmer tisícku bytov a 85-tisíc štvorcových metrov kancelárií a retailových priestorov. Kľúčová má však byť príroda a jej zachovanie vo verejnom priestore. Pre prvé etapy Penta Real Estate uvažuje aj s umiestnením materskej školy. Projekt bude rozdelený do viacerých etáp. Developer takúto rozsiahlu realizáciu odhaduje s harmonogramom približne na desať rokov.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa