Mesto Trnava

Trnavu vymaľujú kvety všetkými odtieňmi z farebnej palety

Honosná farebná kvetinová výsadba je už neodmysliteľnou súčasťou nášho mesta. Farebná plejáda rôznych druhov a odrôd kvetín každoročne skrášľuje a dotvára malebný obraz Trnavy.
 
Počas jesene v roku 2023 bolo do kvetinových záhonov a kvetináčov na rôznych miestach v meste vysadených spolu 31 100 kusov rôznorodých cibuľovín. Okrem kvetináčov a kvetinových záhonoch sú cibuľoviny vysadené aj v zmiešaných trvalkovo-trávových záhonoch na rôznych sídliskách. Ich čas prichádza práve teraz s príchodom prvých jarných lúčov slnka.
 
Farebnú paletu kvetinových záhonov zafarbili ako prvé narcisy a postupne sa k nim pridávajú aj rôznofarebné tulipány. Záverečný ťah štetcom na kvetinovej maľbe vytvoria cesnaky a trvalo vysadené cibuľoviny, ktoré v najbližších týždňoch rozkvitnú do plnej krásy. Jarné záhony svojou krásou a vôňou budú priťahovať nielen zrak okoloidúcich, ale aj motýle, čmeliaky, včely a drobné vtáctvo.
 

Prvé rozkvitnuté narcisy v Ružovom parku.
 
Na väčších plochách sú vysadené zmesi viacerých cibúľ, aby bol efekt postupného rozkvitania dlhší. Za sochou M. R. Štefánika v parčíku na Námestí SNP je vysadená zmes Massive spring doplnená o aktuálne kvitnúce krokusy, ktoré zdobia už aj okolie sochy Pápeža Jána Pavla II. na Univerzitnom námestí. V Sade Antona Bernoláka kvitne v záhone v tvare srdca tulipán odrody Abba a na Trojičnom námestí a v závesných kvetináčoch na lávke je vysadená zmes Spring peonies doplnená narcisom odrody Cheerfulness. V mobilných kvetináčoch okolo Súsošia Najsvätejšej Trojice môžeme privoňať k zakvitnutým tulipánom odrody Lilly. 
 

V mobilných záhonoch na Trojičnom námestí začínajú kvitnúť tulipány Lilly.
 
V centre mesta sa tak okoloidúci môžu kochať pohľadmi na krásne farebné cibuľoviny, ktoré po ich odkvitnutí nahradia ešte podmanivejšie letničky. Tých pribudne až 6 800 kusov.
 
„V tejto sezóne pribudne na Trojičnom námestí ďalší mobilný záhon, kde bude výsadba kombináciou trvaliek, letničiek a trávy.  Záhony, ktoré už na námestí sú, budú doplnené o jeden nový záhon v jeho severnej časti od mestskej veže. Momentálne súťažíme realizátora výsadby záhonu,“ povedala Zuzana Ďurišová z referátu správy zelene na Mestskom úrade v Trnave.
 
Tak ako po iné roky budú aj na lampách verejného osvetlenia vysadené závesné kvetináče, v ktorých farebnú kombináciu letničiek dotvoria aj rôznorodé tvary listov. Kvetinové pyramídy budú vyskladané z muškátov pastelovo fialovej a ružovej farby. Kvetináče na lávke na Starohájskej ulici skrášlia muškáty tmavoružovej farby.
 
S príchodom jari, kedy teplé slnečné lúče tešia každého z nás, vám želáme, nech vás prechádzky farbami zaliatymi uličkami nášho mesta naplnia krásou a pozitívnou energiou do ďalších dní.

26.3.2024 13:24

Komentárov: 0