Slaná veľkonočná hrudka z vajec je jednoduchý a zdravý recept, ktorý môže byť obohatený o medvedí cesnak alebo iné bylinky a prináša na veľkonočný stôl sviežosť a originalitu s možnosťou experimentovania podľa vlastných chutí.

Veľkonočná hrudka slaná z vajec

Veľkonočné sviatky sú synonymom pre nový začiatok, obnovu a oslavu života, čo sa odráža aj v tradičných jedlách, ktoré na tieto dni pripravujeme. Jedným z unikátnych, no o nič menej chutných receptov, je slaná veľkonočná hrudka z vajec, ktorá na sviatočný stôl prináša sviežosť a originalitu.

Tento recept kombinuje jednoduchosť s výnimočným výsledkom, vďaka čomu je ideálny pre tých, ktorí hľadajú tradične inšpirovanú pochúťku. Príprava slanej veľkonočnej hrudky je zaujímavým dobrodružstvom, ktoré sa opiera o základné ingrediencie - vajíčka a mlieko, v našom prípade obohatené o čerstvý medvedí cesnak.

Tento recept nie je len o unikátnom spôsobe prípravy, ale aj o možnosti experimentovať s rôznymi bylinkami, čo umožňuje každému prispôsobiť si recept podľa vlastných chutí.

Ako dokonalý symbol jari, tento pokrm pridáva na sviatočnom stole nielen skvelú chuť, ale aj krásnu zelenú farbu a vitamíny, čo z neho robí nielen pochúťku, ale aj zdroj energie a zdravia. Skúste aj recept na tradičný mäsový syrek. Alebo aj recepty na veľkonočné pečenie, či ďalšie veľkonočné recepty s obrázkami. Skúste aj ten na veľkonočného barančeka.

Ingrediencie

  • 10 väčšich vajce (ak máte menšie tak 12), 1 liter plnotučného mlieka, 1 hrsť listov medvedieho cesnaku (podľa chuti),
  • na dochutenie: soľ, kryštálový cukor (môžeme aj vynechať) - podľa chuti,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Približne 1 plnú hrsť listov medvedieho cesnaku (ak nemáte cesnak skúste iné bylinky, alebo ho vynechajte) dobre umyjeme, osušíme a nakrájame nadrobno. Do misy vlejeme mlieko, pridáme vajcia, dobre rozšľaháme. Pridáme soľ a kryštálový cukor (nemusíme) podľa chuti.


     
  2. Vaječnú zmes varíme v hrnci s dvojitým dnom. Môžeme použiť aj klasický hrniec so silnejším dnom. Privedieme do varu, pridáme nakrájaný medvedí cesnak. Za stáleho miešania povaríme do zhustnutia.


     
  3. Hmota sa začne zrážať (vytvoria sa hrudky ako pri praženici), nevaríme však príliš dlho, aby hrudka nebola suchá, ale ostala šťavnatá. Celková doba varenia trvá približne 15- 20 minút. Potom hmotu odstavíme.


     
  4. Na cedník si položíme gázu (čistú kuchynskú utierku). Zrazenú zmes vylejeme a postláčame do tvaru hrudky, prípadne bochníčka. Nestláčame príliš, aby ostala hrudka vláčna. Prebytočná tekutina odkvapká.


     
  5. Slanú veľkonočnú hrudku z vajec zviažeme, zavesíme napríklad do väčšieho hrnca na varechu a  necháme odkvapkať - vytuhnúť cca 2 hodiny. Gázu odstránime a veľkonočnú hrudku krájame na plátky alebo menšie kúsky.

Tip od žien v meste: Ak medvedí cesnak nemáte, môžete zvoliť aj petržlenovú vňať, bazalku alebo oregano. Vyskúšajte. Čerstvé bylinky dodajú vitamín C a nádhernú farbu. Skúste aj naše Veľkonočné recepty na zákusky. Skúste aj naše veľkonočné recepty s obrázkami. Skúste aj recept na klasickú veľkonočnú hrudku.

Videorecept