Je na čase odstrániť sivú z našich interiérov? II. diel

Sponzorované odkazy:

Je na čase odstrániť sivú z našich interiérov? II. diel

predchádzajúcom článku sme sa venovali tomu, či je naozaj nutné sa zbaviť nadobro sivej farby z našich interiérov. Dnes v rozjímaní o sivej budeme voľne pokračovať.

Čo hovorí v prospech sivej?

Ak máme sivú v našich príbytkoch obhájiť, treba začať pri koreňoch. Sivá farba je naozaj univerzálna. Veľmi ľahko sa kombinuje s inými tónmi – chladnými aj hrejivými – a to naozaj naprieč celým farebným spektrom. To sa o béžovej naozaj povedať nedá, však? Keď sa vyberie farba, ktorá bude sivú akcentovať, rozhodne nebude sivá farba pôsobiť ako fádna a nudná. Ak máte sivú sedaciu súpravu, je rozhodne nezmysel vziať dvetisíc eur z rodinného rozpočtu a ísť kúpiť novú, len aby ste boli tzv. IN. Ak máte v pláne sa sivej zbaviť, stačí, keď na sedačku umiestnite prikrývku vo farbe, v ktorej chcete interiér novo ladiť. Za mňa je toto celé zbytočné. Zakúpte radšej vankúše, vankúšiky, plédy, kvety a dekorácie, ktoré krásu sivej umocnia. Pokojne v prekvapivých farbách. Všimla som si napríklad, že ak niekto doma kombinoval sivú, väčšinou to vyhrala tyrkysová.

Tieto dve farby spolu náramne ladia. O tom žiadna. Ale po niekoľkých mesiacoch celý tento koncept pôsobí nudne a chladne. Keď k sivej pridáte bielu a napríklad púdrovo ružovú, vznikne hrejivá kombinácia, ktorá je navyše nezvyčajná a upokojujúca. A čo potom s jarnou zelenou, alebo blankytne nebesky (baby) modrou farbou? Ak chcete exkluzívny dizajn, zvoľte ako „kamarátku“ sivej bordovú farbu, či naozaj tmavo fialovú. Keď sa pohráte s textúrou a na sedaciu súpravu si zaobstaráte zamatové vankúšiky v týchto tmavých farbách, pletený pléd, a na konferenčný stolík umiestnite ladiace kvety vo váze, ktorú postavíte na strieborný, či pozlátený podnos, budete mať kútik, ktorý bude pôsobiť sofistikovane . A pritom veľmi nezvyčajne. A vedzte, že určite budete viac originálni, než tí, ktorí vo veľkom prerobia svoju domácnosť do béžovej farby. (Beztak to budú najneskôr o dva roky ľutovať.)

Pamätajte, že v interiérovom dizajne je to rovnako ako v oblasti módy, keď použijete vrstvenie, nezvyčajné kombinácie a nezvyčajné textúry, celá izba bude pôsobiť oveľa lepšie.

Ďalší rozmer môžete dodať náterom akcentnej steny, alebo použite tapetu s textúrou, ktoré sa pomaly, ale iste tiež vracajú do módy. Najmä ak sú na tapetách výrazné kvetinové vzory. Ak chcete zmierniť vplyv sivej vo vašej izbe – drobné dekorácie vo farbách a na tapete, dokážu presvedčiť vaše návštevy, že dominantou miestnosti nie je sivá, ale práve vami vybraná akcentná farba. Ak máte v obývacej izbe sivú podlahu a sivý kusový koberec, aj tu je možné urobiť zmenu. Určite neodporúčame vytrhávať plávajúcu podlahu, pokojne si sivú podlahu, na ktorej nie je tak veľmi vidieť špina, ponechajte. Iba vymeňte kusový koberček za taký, ktorý bude korešpondovať s farbou tapety a vankúšikov a prikrývky.

Chybu neurobíte, ak bude na koberci a tapete farieb viac. Ľahko k nim doladíte farbu bytového textilu – a vaša izba bude môcť každý rok bude vyzerať inak, iba za cenu nových prikrývok a obliečok na vankúšiky. Tie sa dajú naozaj veľmi lacno v obchodoch ako je Pepco, Kik, Jysk alebo Ikea, ak máte obmedzený rozpočet, tu môžete nakúpiť za pár eur. Osobne by som však stavila na kvalitnejšie materiály. Ak chcete mať originálne obliečky a závesy, môžete si dôjsť do galantérie s kúskom odstrihnutej tapety a vyberte si látku, ktorá bude k tapete vhodná, a obliečky na vankúšiky a závesy si ľahko ušijete sami doma. Zvládne to naozaj každý začiatočník aj s obyčajným strojom bez overlocku a pod.

Farbu do interiéru dodajú aj dekorácie – podnosy, vázičky, svietniky, sviečky, rámčeky obrázkov, tienidlá lampičiek, či obrusy. Pamätajte, že pri dekoráciách a doplnkoch je menej viac a vždy stavajte dekorácie vo väčšom počte do nepárnych počtov – napríklad tri sošky anjelikov rôznych veľkostí urobia väčšiu parádu, než 4 rovnako veľké.

Prvý diel článku o sivej farbe nájdete TU .

Článok Je na čase odstrániť sivú z našich interiérov? II. diel bol publikovaný 26. března 2024 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...