Pamiatky v centre Žiliny v apríli zasvietia na modro

RNMRNM

Žilinské dominanty sa 2. apríla zahalia do modrého svetla, čím si samospráva pripomenie Svetový deň povedomia o autizme.

Žilinský región sa do medzinárodnej modrej kampane Light it up blue (Rozsvieťme to na modro), zapája už od roku 2012. Autizmus je vývinová porucha, ktorá ovplyvňuje v súčasnosti viac ako 70 miliónov ľudí na celom svete. Trpí ním viac ľudí ako cukrovkou a AIDS dokopy. Autizmus je celoživotná porucha vývinu, ktorú charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Prejavuje sa u detí od detstva, väčšinou do piatich rokov. Jeho symbolom a ústrednou farbou celej kampane je preto modrá ako farba komunikácie.

Má viacero foriem, pričom každá môže mať inú intenzitu prejavov. Druhy autizmu sú rôzne, niekedy sa autistické rysy môžu zásadne líšiť a nie vždy je prítomná mentálna retardácia. Pravé príčiny jeho vzniku sú neznáme a lekárska veda zatiaľ neprišla na pôvod ochorenia. Väčšina odborníkov sa domnieva, že ochorenie spôsobuje kombinácia viacerých faktorov. Deti trpiace autizmom potrebujú špeciálne vzdelávanie a celoživotnú starostlivosť.

Iniciatíva  vychádza z jednej z najvýznamnejších svetových organizácií Autism Speaks. Druhý apríl bol rezolúciou Organizácie Spojených Národov prijatý ako Svetový deň povedomia o autizme.

Mesto Žilina sa do kampane zapojí modrým vysvietením Kostola obrátenia sv. Pavla, budovy žilinskej radnice a Burianovej veže vo večerných hodinách.