Do Nitry mieri výstava diel Jana Saudka
26. marec 2024

Jan Saudek oslavuje svoje 89. narodeniny a výstava jeho originálnych diel v Nitre v Synagóge od 16. apríla do 31. mája prinesie výber z jeho celoživotnej tvorby vrátane niekoľkých noviniek a viac ako 60 diel.

výstava Jana Saudka

Výstava sa koná pod záštitou Jeho Excelencie Mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Českej republiky na Slovensku Rudolfa Jindráka.

Svetoznámy český fotograf oslávi v máji 2024 svoje 89. narodeniny. Pri tejto príležitosti sme prichystali výstavu najprv v Budapešti v rámci medzinárodného festivalu fotografie v máji 2023, kde bol Jan hlavnou hviezdou a jeho výstavou otvárali celý festival a napokon teraz v Nitre v nádherných priestoroch tunajšej synagógy.

Myšlienky autora

„Ide o výjavy, ktoré sú však spojené jedinou víziou – osláviť človeka ako takého“, hovorí o svojej výstave Jan Saudek. Téma ľudského života ovplyvnila celú jeho umeleckú tvorbu. K tomuto ho priviedol súbor fotografií Ľudská rodina od fotografa Edwarda Steichena.

Jedným z najčastejších motívov množstva Saudkových slávnych fotografií sú ženy, ktoré mu boli inšpiráciou po celý život.

„Túžil som po sláve a bohatstve – a nič z toho som nedosiahol. Ale niekoľkokrát som stál blízko nevýslovnej krásy – vždy to bola žena, a to bolo pre mňa omnoho viac,“ hovorí o svojej tvorbe.

Slávu a uznanie však dosiahol na celom svete. Má za sebou viac ako 450 výstav a dostal množstvo ocenení, vrátane francúzskeho vyznamenania Rytier umenia a literatúry. Jeho najväčšou výstavou bola výstava v Los Angeles v roku 1998.

Jeho diela sú súčasťou umeleckých zbierok. Pred piatimi rokmi tiež dostal Medailu za zásluhy od prezidenta Českej republiky Miloša Zemana, pri príležitosti osláv 28. októbra.

Možnosť kúpy fotografií

Výstava je predajná a ponúka zberateľom jedinečnú možnosť získať originál jeho diela.

Sprievodná výstava

Súčasne bude v Synagóge prebiehať výstava dokumentárnej fotografie Pavlíny Saudkovej „Cesty Cirku“.

Fotografie novinárky a fotografky Pavlíny Saudkovej z magického prostredia novocirkusového súboru Cirk La Putyka. Cirk je kruh, rodina, nikdy nekončiaca cesta. A také sú aj možnosti zachytenia okamihov života akrobatov, tanečníkov a hercov – sú nikdy nekončiace. Nový cirkus je svet, ktorému hranice dáva len naša fantázia. Scény, pri ktorých sa tají dych, masky, sústredenie v backstagi, to všetko a oveľa viac je na fotografiách série Cesty Cirku.

Juraj Ulický,
kurátor a galerista

foto: organizátori


Najčítanejšie správy
Majstri!
25. apríl 2024
Čaká nás už druhá Primátorská kvapka krvi v tomto…
24. apríl 2024
Deň advokácie: Využite bezplatnú právnu pomoc na…
23. apríl 2024
Registrácia predajcov na Vianočné trhy v Nitre…
22. apríl 2024