Pediatrička odporúča: Ako sa zbaviť sopľa?

MUDr. Katarína Legrand | 26. marec 2024
Pediatrička odporúča: Ako sa zbaviť sopľa?

U malých bábätiek môže byť veľmi nepríjemný, keďže nevedia dýchať ústami. Čím je vaše dieťa väčšie, tým je sopeľ banálnejší. Môžete mi veriť. Vždy však platí, že ho treba z nosa odstraňovať náležite veku.

Ako sa zbaviť sopľa?

Spočiatku odsávať, neskôr fúkať správnym spôsobom, prípadne konvičkovať.
Ako deti naučiť správne fúkať nos? Platí, že pri fúkaní je nutné mať jednu nosovú dierku zatvorenú a z druhej sa fúka, následne to vyskúšať opačne. Nikdy sa nefúkajú obe naraz. Môžete tak rozfúkať sopeľ do Eustachovej trubice a odtiaľ môže sekrét prejsť do stredného ucha. A tam už končí všetka sranda. Práve pre možnosť prechodu infekcie z nosa do ucha je dôležité sopeľ z nosa odstraňovať.

Fúkať nos sa vedia naučiť už aj deti okolo 2 rokov,
konvičkovať okolo 3 – 4 rokov. 

Ďalšími pomocníkmi sú kvapky na báze morskej vody, ktoré zvlhčia nosovú sliznicu a trošku rozpustia hlien a uľahčia jeho odstránenie. Môžete tiež zvoliť klasické kvapky, ktoré stiahnu opuchnutú sliznicu nosa. Ja nie som ich veľkým fanúšikom, no som si istá, že lekárničky vám poradia. Ak je sopeľ veľmi hustý a nejde fúkať, nápomocné sú rôzne mukolytiká, ktoré rozpúšťajú hlien.

Ako sopeľ vyzerá? Ide o vírusovú či bakteriálnu infekciu?

Podľa konzistencie sopľa vieme predpokladať, či ide o vírusovú nádchu alebo už máme dočinenia s nejakou baktériou. Ak je sopeľ číry, riedky, ide zväčša o vírusovú nádchu alebo alergickú nádchu. Ak je hustejší, ale biely, prípadne žltkastý, stále to nie je nič vážne – vírus alebo alergia. Ak už je však sopeľ zelený (celodenne) a riadne hustý, nebodaj, ak sa objavia aj vysoké teploty, je veľká pravdepodobnosť, že ide o bakteriálnu rinosinusitídu a vtedy už treba navštíviť lekára.

SOPLITÍDA

  • Čo sú to sople?
  • Sú sople prospešné?
  • Sú nákazlivé?
  • Máme s nimi bojovať?
  • Môže dieťa so sopľom do kolektívu?
  • Čo znamená farba sopľov?
  • Hygiena nosa, ako a prečo?

Na všetky tieto otázky Vám MUDR. Katarína Legrand odpovedá vo webinári v KLUBE MAMA a ja.  Nájdete ho TU. Webinár je dostupný pre členstvá Prémium, Prémium Plus. Prihláste sa alebo si zakúpte členstvo.

Pediatria pre zvedavých rodičov

Knihu pediatričky Kataríny Legrand, Pediatria pre zvedavých rodičov, ktorá je napísaná nielen rukou odborníka, ale aj matky dvoch detí, si môžete objednať TU

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: