Múza Michaela Jacksona slávi osemdesiatku. Diana Rossová je jednou z najúspešnejších speváčok všetkých čias

Aj keď Diana Rossová, ktorá 26. marca oslávi osemdesiatiny, spieva v štýle soulu, rhytm & blues či popu, ctili ju aj milovníci opery či tvrdého rocku. A mladšie generácie ju poznajú ako kamarátku Michaela Jacksona, kvôli ktorej sa kráľ popu nechával preoperovať - túžil sa jej podobať a mať tiež taký jemný nos, krásne tváre a oči.

26.03.2024 08:00
Diana Ross Foto: ,
Diana Rossová
debata (1)

Táto americká speváčka, herečka, producentka a návrhárka kostýmov patrila v 60. a 70. rokoch 20. storočia medzi najžiarivejšie svetové hviezdy a dodnes je jej meno pojmom.

Dokazuje to aj jej najnovší, 25. album s názvom Thank You z roku 2021. K spolupráci si Rossová prizvala napríklad producenta Jacka Antonofova, ktorý je podpísaný aj pod platňami súčasných hviezd Taylor Swiftovej alebo Lany Del Rey.

Bola to prvá platňa Rossovej po 15-ročnej pauze – predchádzajúci titul I Love You vydala v roku 2006. Za viac ako 60 rokov na hudobnom výslní natočila hity ako Endless Love, I am Coming Out alebo Ain 't No Mountain High Enough. V roku 1993 bola zapísaná do Guinnessovej knihy rekordov ako najúspešnejšia speváčka všetkých čias.

„Nemôžete len tak sedieť a čakať, kým niekto iný splní váš zlatý sen, musíte si za ním ísť sami,“ povedala kedysi Rossová. Rodáčka z priemyselného mesta Detroit vyrastala v prostredí tamojších činžiakov v rodine so šiestimi deťmi a už ako malá spievala a tajne snívala o tom, že sa bude spevu venovať profesionálne.

Na strednej škole sa stala členkou dievčenského kvarteta The Primettes. Z tejto skupiny sa utvorilo najskôr kvarteto a neskôr len trio s názvom The Supremes: Diana Rossová, Mary Wilsonová a Florence Ballardová. V spolupráci s legendárnou detroitskou nahrávacou spoločnosťou Motown Records vytvorilo prvé nahrávky.

Diana však začala časom vystupovať do popredia. Napríklad keď v roku 1965 spievali The Supremes jeden zo svojich najväčších hitov Stop! In The Name of Love, stáli síce na pódiu spoločne, ale už vtedy to skôr vyzeralo ako Diana a jej zboristky.

Michael Jackson Čítajte viac Michael Jackson si svoje rany z detstva liečil celý život

Za jedenásť rokov pôsobenia v kapele nahrali The Supremes dvanásť hitov, ktoré sa vyšplhali na prvú priečku americkej hitparády, patrili k nim napríklad single Baby Love či You Keep Me Hangin' On. V roku 1970 sa Diana vydala na sólovú dráhu.

Vydala desiatky albumov, predala stovky miliónov platní, bola uvedená do Rokenrolovej siene slávy a niekoľkokrát nominovaná na cenu Grammy, pričom jednu tiež získala. Najpredávanejším albumom jej kariéry sa stal jej jedenásty štúdiový album Diana z roku 1980, ktorého sa predalo viac ako desať miliónov kópií. „Stať sa divou trvá dlho,“ zhodnotila kedysi svoju kariéru, no v jej podaní to vyzeralo celkom jednoducho.

Úspech slávila aj na filmovom plátne. Za životopisnú drámu Billie spieva blues, ktorá mala premiéru v roku 1972, získala nomináciu na Oscara. Film to bol strhujúci, rovnako ako samotný Dianin výkon. Prevtelila sa do legendárnej jazzovej speváčky Billie Holidayovej tak dokonale, že divákov z jej výkonu mrazilo.

Do ďalšej snímky Mahogany z roku 1975 si Rossová sama navrhla všetky kostýmy. A spolu s Michaelom Jacksonom, pre ktorého sa stala doslova múzou, si zahrala v muzikáli Čarodejník. Na začiatku deväťdesiatych rokov potom odmietla zahrať si po boku Kevina Costnera vo filme Osobný strážca: „Nikdy to neprestanem ľutovať. Vyprázdnila som pole a film urobil hviezdu z Whitney Houstonovej,“ nechala sa počuť.

Vzťahy oslnivej divy s mužmi neboli práve jednoduché a románikov prežila bezpočet. V polovici 60. rokov začala žiť s Berrym Gordym, šéfom nahrávacej spoločnosti Motown. V roku 1971 sa im narodila dcéra Rhonda, ktorá je dnes tiež herečkou a speváčkou. Tú neskôr vychovával Dianin prvý oficiálny manžel Robert Ellis Silberstein. Vzala si ho roku 1971 a vydržali spolu šesť rokov. To už mala malá Rhonda dve sestry, Tracee a Chudney.

Diana potom chodila s Genom Simmonsom zo skupiny Kiss, notorickým hollywoodskym sukničkárom Warrenom Beattym alebo s Barrym Gibbom zo skupiny Bee Gees. Svoje druhé manželské áno povedala nórskemu obchodníkovi a horolezcovi Arnemu Nassovi, ktorý zdolal Mount Everest. Porodila mu dvoch synov a v roku 2000 sa s ním rozviedla. O päť rokov neskôr potvrdila svoj vzťah s hollywoodskym hercom Jonom Voightom.

Príbeh Rossovej a jej The Supremes inšpiroval vznik muzikálu a neskoršieho filmu Dreamgirls (2006).

V novembri 2016 dostala diva od amerického prezidenta Baracka Obamu najvyššie americké civilné vyznamenanie – prezidentskú Medailu slobody.

Bulvárne médiá s obľubou prepierajú jej alkoholové poklesky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Jackson #hudba #jubileum #Diana Rossová