MENU

Skoršie dodávky vrtuľníkov CH-47F Block II pre RAF

Spojené kráľovstvo pristúpi o niečo skôr k akvizícii 14 ťažkých transportných vrtuľníkov Boeing CH-47F Chinook Block II, odloženej v júni 2022 o tri roky hlavne z rozpočtových dôvodov. Britské ministerstvo obrany totiž informovalo 14. marca, že rokovania ohľadom realizácie programu Chinook Capability Sustainment Program boli úspešne ukončené.

Londýn zamýšľa obstarať stroje CH-47F najnovšej výrobnej série Block II už od polovice predošlej dekády. Tie sa od série Block I líšia hlavne zväčšenými palivovými nádržami prinášajúcimi výrazný nárast doletu. Perspektívne vrtuľníky preto boli v interných dokumentoch často pracovne zvané H-47ER (Extended Range). K dôležitým novinkám patria aj listy rotorov ACRB (Advanced Chinook Rotor Blades) a vylepšené reduktory zvyšujúce maximálnu nosnosť z 9 na 10 t, či zlepšujúce letové výkony v podmienkach „hot/high“. Z iných zdokonalení môžeme zmieniť vyspelý „sklenený kokpit“, zosilnený a pritom odľahčený drak či digitálny automatizovaný systém riadenia letu APAS (Active Parallel Actuator System).

 

Prečítajte si tiež

Zelená predaju vrtuľníkov Chinook pre Nemecko

 


 

Obchod v hodnote 1,4 miliardy libier, ktorý mal byť realizovaný prostredníctvom medzivládnej procedúry Foreign Military Sales, bol schválený už v máji 2021. Prvý produkčný kontrakt vo výške 578 miliónov USD bol udelený Boeingu v júni 2021, pričom dodávky sa mali uskutočniť v období 2026 – 2028. V júni 2022 však britská vláda odložila akvizíciu o tri roky kvôli obavám o nárast ceny a dopadom pandémie COVID-19 na hospodársku situáciu Spojeného kráľovstva.

Podľa slov britského ministra obrany sa počas rokovaní údajne podarilo dohodnúť zníženie obstarávacej ceny o viac ako 300 miliónov libier, aj keď nie je jasné z akej hodnoty. V kontexte trojročného odkladu programu však bolo uvádzané, že si za to daňoví poplatníci v konečnom dôsledku priplatia práve 300 miliónov libier. K uvádzaným dôvodom patrila inflácia, zhoršeniu výmenného kurzu libry a dolára či iné faktory. V prípade očakávaného skorého uzavretia kontraktu sa majú dodávky uskutočniť v období 2027 – 2029. Vrtuľníky nahradia najstaršie z celkovo 57 Chinookov v súčasnosti prevádzkovaných v RAF (Royal Air Force), ktorých vek už presiahol štyri dekády. Stavy flotily CH-47 majú byť do budúcna zredukované na 51 strojov, pričom všetky budú operovať zo základne RAF Odihom.

Text: Ivan Zajac
Ilustračné foto: Boeing

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.