výstava o holokauste

V priestoroch Výstavnej siene Dvorany Ministerstva kultúry SR si môže verejnosť až do 26. apríla 2024 pozrieť výstavu, ktorá zachytáva osudy ľudí, ktorí prežili holokaust a mapuje príbehy ich záchrancov. Putovnú výstavu s názvom „Medzi životom a smrťou. Príbehy záchrany počas holokaustu“, pripravil Ústav pamäti národa. Za rezort kultúry sa na jej otvorení zúčastnil štátny tajomník Tibor Bernaťák.

„Obete, ktoré prišli o život v koncentračných táboroch počas masových popráv, či v dôsledku hladu nesmú upadnúť do zabudnutia. Okrem hlasne znejúcich slov ospravedlnenia máme ľudskú povinnosť urobiť všetko pre to, aby sa na hrôzy, neprávosti a utrpenie nevinných ľudí nikdy nezabudlo,“ povedal štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Tibor Bernaťák. Zároveň zdôraznil, že neznalosť a neochota poučiť sa z vlastných dejín predurčujú ľudstvo prežiť ich znovu, a to podľa jeho slov nemôžeme dopustiť.

Výstava zdôrazňuje zložitosť ľudských vzťahov v extrémnych situáciách s cieľom lepšie pochopiť ťažkú situáciu prenasledovaných Židov, ako aj tých, ktorí im pomáhali.

 

Posledná aktualizácia: 26. marca 2024 / Komunikácia Protokol

Zdieľať