Svätec týždňa Margaréta Fleschová, rehoľníčka

Ján Krupa
Ján Krupa

Po otcovej smrti rodinu živila vyšívaním, šitím a zbieraním liečivých bylín. Vo voľnom čase navštevovala chorých v okolí.

Po otcovej smrti rodinu živila vyšívaním, šitím a zbieraním liečivých bylín. Vo voľnom čase navštevovala chorých v okolí.

Ján Krupa

Ján Krupa

Margaréta Fleschová, rehoľníčka
Foto: wikipedia.org (Public Domain)

Margaréta Fleschová sa narodila 24. februára 1826 v Schönstatte.

Ako dieťa skromného olejkára sa polosirota Margaréta musela od svojich šiestich rokov starať o súrodencov a po otcovom opätovnom sobáši aj o nevlastných súrodencov. Po otcovej smrti pracovala ako nádenníčka a rodinu živila vyšívaním, šitím a zbieraním liečivých bylín. Vo svojom malom voľnom čase navštevovala chorých v okolí.

V roku 1850 sa Margaréta presťahovala so svojou mladšou sestrou, ktorá trpela epilepsiou, do susedstva Kreuzkapelle pri Waldbreitbachu a vyučovala ručné práce v miestnych školách. Pridali sa k nej ďalšie ženy, ktoré sa chceli deliť o život v modlitbe a dobročinnosti.

Po mnohých ťažkostiach sa v novembri 1861 mohli presťahovať do vlastného domu. Trinásteho marca 1863 zložili prvé františkánske sestry Panny Márie Anjelskej vo Waldbreitbachu svoje sľuby. Margaréta prijala rehoľné meno Mária Rosa a trevírsky biskup ju vymenoval za generálnu predstavenú. Už po 15 rokoch mala kongregácia viac ako sto sestier v 22 filiálkach.

Margaréta zomrela 25. marca 1906. Blahorečili ju v roku 2008.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia