Aj napriek ekonomickému oživeniu dosiahla chudoba v Taliansku nové maximum

Taliansko

V Taliansku rastie počet ľudí žijúcich v chudobe, pričom v roku 2023 to bola najvyššia úroveň za posledných 10 rokov. Deje sa tak aj napriek hospodárskemu oživeniu, ktoré prišlo po uvoľnení obmedzení súvisiacich s ochorením Covid-19.

Počet osôb žijúcich v „absolútnej chudobe“, ktorí si nemohli kúpiť základné tovary a služby, sa zvýšil na 5,75 milióna, čo predstavuje 9,8 % obyvateľstva. Informoval o tom národný štatistický úrad ISTAT. To je mierny nárast oproti 9,7 % v roku 2022 a najvyššia hodnota od roku 2014, odkedy sa tieto údaje začali sledovať.

Síce sa ekonomika Talianska z recesie spôsobenej covidom v rokoch 2020 – 2021 zotavila ešte lepšie ako napr. ekonomika Nemecka a Francúzska, správa ISTAT ukázala, že toto oživenie pomohlo najchudobnejším v malej miere.

ISTAT definuje absolútnu chudobu ako stav tých, ktorí si nemôžu kúpiť tovary a služby potrebné na “prijateľnú životnú úroveň”. S výnimkou prepadu v roku 2019 chudoba neustále stúpa. V roku 2014, kedy sa tieto údaje začali zhromažďovať, to bolo 6,9 percenta.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre