Denník N

Odvolaná riaditeľka Bibiany Liptáková: Rozhovor u ministerky kultúry trval dve minúty

Zuzana Liptáková, odvolaná riaditeľka Bibiany. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zuzana Liptáková, odvolaná riaditeľka Bibiany. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS) dnes odvolala dve riaditeľky kultúrnych inštitúcií. Jednou z nich je Zuzana Liptáková, ktorá viedla Bibianu – Medzinárodný dom umenia pre deti v Bratislave.

Zuzana Liptáková ako víťazka výberového konania v roku 2022 vo vedení Bibiany nahradila Petra Tvrdoňa, ktorý tam pôsobil 15 rokov. Za krátky čas svojho pôsobenia stihla urobiť viaceré zmeny vo fungovaní Bienále ilustrácií Bratislava alebo ocenenia Najkrajšie knihy Slovenska, na ktorých nevyhovujúci stav dlhodobo upozorňovala odborná scéna.

Riaditeľka Zuzana Liptáková dostala okamžitú výpoveď bez udania dôvodu.

Kedy ste dostali pozvanie na ministerstvo?

Volali mi v piatok večer okolo šiestej. Mala som v tom čase vypnutý telefón, takže sa to ku mne dostalo po sekretárke, že mám dnes o dvanástej v urgentnej veci prísť na ministerstvo.

Kto vás prijal?

Pani ministerka, pán Machala (Lukáš Machala, generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry – pozn. red.) a bol tam ešte jeden pán z právneho oddelenia. Celé to trvalo strašne krátko.

S akým očakávaním ste tam išli?

Absolútne som netušila, že by to takto mohlo dopadnúť. Predpokladala som, že pôjde o nejaké štandardné stretnutie, keď sa vymení vedenie ministerstva, alebo sa niekto sťažoval na našu prácu a budem musieť svoje kroky obhájiť, čo sa už v minulosti takisto stalo. Ale k ničomu takému nedošlo.

Bol to asi dvojminútový rozhovor, ani neviem, čo k tomu povedať. Bolo mi povedané, že s okamžitou platnosťou nie som štatutárkou. Keď som sa spýtala na dôvod, bolo mi oznámené,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Martina Šimkovičová

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie