Zatiaľ je tomu len mesiac, čo sa na Slovensku uskutočnili protesty farmárov. K najvýznamnejším motívom týchto protestov patrilo okrem iného aj odmietavé stanovisko poľnohospodárov k environmentálnym obmedzeniam EÚ a k uvoľneniu dovozu agrokomodít z tretích krajín do EÚ.

V Poľsku sa vo februári takisto konali protesty farmárov, ktorí na to mali podobné dôvody ako tí slovenskí. Poľskí farmári hovoria, že niektoré poľské spoločnosti importujú ukrajinské potraviny a predávajú ich v Poľsku, čím sa podieľajú na ruinovaní poľských poľnohospodárskych výrobcov. Zároveň tvrdia, že podiel na Ukrajine vyrobených potravín na jej pultoch postupne rastie. Mali to potvrdzovať aj etikety mnohých produktov na regáloch, ktoré uvádzali Ukrajinu ako krajinu pôvodu.

Zvyšujúceho sa podielu ukrajinských produktov sa farmári obávajú. „Nás, poľnohospodárskych výrobcov, to tvrdo zasiahne. Z Ukrajiny prichádzajú obilniny, kukurica, repka, med, sladkosti a oblátky,“ povedal pred plánovaným protestom zástupca Poľského poľnohospodárskeho zväzu Agrounia Michał Kempka. Upozornil pritom na to, na čo upozorňujú aj slovenskí poľnohospodári – na Ukrajine sa používajú prípravky na ochranu rastlín, ktoré Európska únia nepovoľuje a európske úrady ich považujú za zdraviu škodlivé. Inými slovami, ukrajinskí farmári nemusia dodržiavať také prísne pravidlá ako poľskí.

Na snímke žatva jačmeňa v katastri obce Strečno, okres Žilina 20. júla 2023. FOTO TASR - Erika Ďurčová
Neprehliadnite

Anketa TRENDU: Farmári kritizujú nepružnosť inštitúcií aj nekontrolovaný dovoz z Ukrajiny

Ukrajinské potraviny na pultoch

Portál Warszawa w Pigułce poukazuje na to, že v Poľsku skutočne fungujú spoločnosti, ktoré dovážajú výrobky alebo poľnohospodárske komodity z Ukrajiny. Potvrdil to aj portál Bankier a poľský minister pôdohospodárstva Czesław Siekierski. Nie je však jasné, s ktorými reťazcami tieto spoločnosti spolupracujú.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa