Podľa šéfky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej je rozšírenie bezpečnej prevádzky dnešnej jadrovej flotily jedným z najlacnejších spôsobov zabezpečenia čistej energie vo veľkom meradle, čo môže pomôcť pripraviť nákladovo efektívnu cestu ku klimatickej neutralite.

Ak by toto jej vyjadrenie, ktoré zaznelo na nedávnom bruselskom Summite o jadrovej energii 21.marca, prišlo oveľa skôr, mohol byť dnes jadrový priemysel o kus ďalej.

Realita je taká, že v súčasnosti jadro slovne výrazne podporuje viacero európskych politikov. Francúzsky prezident Emmanuel Macron na summite v Bruseli uviedol: „Našou výzvou je dosiahnuť zmenu klímy a znížiť naše emisie oxidu uhličitého, zlepšiť našu suverenitu zabezpečením energie a zlepšiť konkurencieschopnosť tak, aby sme zároveň vytvorili pracovné miesta v tejto oblasti.“

V. Cílek: Slovenská energetika je ako jedna z mála na svete na ceste k nízkoemisnej energetike
Neprehliadnite

Václav Cílek: Slovenská energetika je ako jedna z mála na svete na ceste k nízkoemisnej

Mark Rutte, ktorý donedávna pôsobil ako holandský premiér a v súčasnosti sa často skloňuje ako možný budúci nástupca Jensa Stoltenberga vo funkcii generálneho tajomníka NATO, na bruselskom summite takisto zdôrazňoval dôležitosť jadrovej energie. „Mnohí z nás mali dlho výhrady, ale časy sa zmenili. Bezpečnostné technológie sa vyvíjajú.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa