Aktuality

Pripomíname si 79. výročie oslobodenia Banskej Bystrice

image00007

Dnes, 25. marca 2024 sa na Námestí SNP uskutočnil pietny akt pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Banskej Bystrice. Čierny obelisk, ktorý deň čo deň pripomína na banskobystrickom námestí históriu nášho mesta, tak po roku opäť zdobia vence vďaky na znak úcty padlým hrdinom vojny. 

Položením venca k čiernemu obelisku sme dnes vyjadrili našu vďačnosť hrdinom, ktorí neváhali, a aj za cenu vlastného života bojovali so zbraňou v ruke proti zlu. Nie vlastnou vinou sa stali súčasťou tragických vojnových udalostí. Členovia oslobodzovacích oddielov priniesli koncom marca 1945 slobodu aj do Banskej Bystrice. Všetci účastníci dnešnej pietnej spomienky symbolicky vzdali úctu obetiam, vďaka ktorým sa do mesta pod Urpínom mohol vrátiť mier. Každý rok si v tento deň výročia želáme, aby sa ľudstvo poučilo zo svojich zlých rozhodnutí, a aby sa neopakovali chyby minulosti. Hrôzu naháňajúce slovo vojna však dodnes nevymizlo z našich slovníkov. Slovo mier je stále hodnotou, ktorej krehkosť a pominuteľnosť si bolestne uvedomujeme. Na minulosť nesmieme zabudnúť a sme povinní sa z nej poučiť. Hľadajme k sebe cestu, skúšajme opäť a znova si porozumieť, pestujme vzájomnú toleranciu a úctu,“ prihovoril sa prítomným primátor Ján Nosko.

Za spoluprácu ďakujeme Vojenskej hudbe Bratislava, Spoločnému operačnému veliteľstvu Ozbrojených síl SR v Banskej Bystrici a príslušníkom Vzdušných síl OS SR.

 

 

Galéria