Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Pozvánka na podujatie Vivat Scientia! Nech žije veda!

Marcové stretnutie s vedou v Lučenci bude patriť Slnku

24. 3. 2024 | videné 320-krát

Špičkový výskum zo Slovenskej akadémie vied v oblasti slnečnej fyziky a najnovšie poznatky o Slnku budú témou marcovej prednášky cyklu Vivat Scentia! Nech žije veda! v Lučenci. V utorok 26. marca 2024 o 17.00 hod. sa lučeneckému publiku v Mestskom múzeu na Radnici predstaví  riaditeľ Astronomického ústavu SAV, v. v. i. Peter Gömöry.

Slnko je výnimočná hviezda, nevyhnutná pre náš život. Vedeli ste, že tento vesmírny objekt je zároveň pre vedeckú komunitu fascinujúcim prírodným laboratóriom? Je totiž jedinou hviezdou, ktorú môžu výskumníci pozorovať s vysokým priestorovým rozlíšením. To im umožňuje študovať procesy a javy na Slnku v oveľa väčších detailoch.

K svetovému poznaniu Slnka prispievajú aj astronómovia a astrofyzici zo Slovenskej akadémie vied. Na Lomnickom štíte pozorujú Slnko špičkovým ďalekohľadom, akých sú na svete len dva kusy.

Nenechajte si ujsť príležitosť spoznať vesmírny výskum zo Slovenska, na ktorý môžeme byť hrdí. Riaditeľ Astronomického ústavu SAV, v. v. i. Peter Gömöry vo svojej prednáške zhrnie, čo zatiaľ vedci vedia o Slnku a procesoch, ktoré na ňom prebiehajú. Prezradí aj to, aké otázky odborníci na Slnko – slneční fyzici stále nemajú zodpovedané. Síce je ich mnoho, odpovede na viaceré z nich však pomôže nájsť pripravovaný jedinečný Európsky slnečný ďalekohľad, na realizácii ktorého sa významne podieľajú aj astronómovia zo Slovenska. 

Tešíme sa na vás! Vstup je voľný.

Podujatie na Facebooku

 

Spracovala: Katarína Gáliková

Foto: Archív P. G.

Plagát: Dávid Koronczi

Súvisiace články