Najschopnejšími členmi rodiny generatívnej umelej inteligencie (GAI) majú byť aktuálne známy model GPT-4 od OpenAI a novší Gemini od Google. Nový člen s ľudsky znejúcim menom Claude má byť vo svojej tretej verzii schopnejší než spomínané konkurenčné modely.

 Za Claude 3 stojí startup s názvom Anthrophic, ktorý na jeseň 2023 uzavrel strategické partnerstvo s technologickým gigantom Amazon. Firma zaplatila štyri miliardy dolárov za minoritný podiel v Anthrophic a aktuálne už zaradila Claude 3 do služby Bedrock v rámci Amazon Web Services (AWS).

Nový model AI sa delí na tri verzie s poetickými názvami Opus, Sonnet a Haiku, ak ich zoradíme od najschopnejšieho po najmenej schopný odľahčený variant. Tvorcovia uvádzajú, že čokoľvek si človek dokáže vysnívať, s tým mu Claude môže pomôcť. Či ide o poskytovanie informácií, brainstorming v oblasti nápadov, generovanie textu či počítačového kódu, pomoc s pochopením tém, koučovanie v rôznych situáciách, zjednodušovanie pracovných úloh a ďalšie možnosti využitia AI.

Zaujímavé je, že v tomto prípade nebol zvolený celkom štandardný spôsob tréningu. Claude 3 je trénovaný na syntetických údajoch, to znamená, že sa neučil na dátach vytvorených človekom, ale na predpripravených materiáloch. Výhoda takéhoto postupu tkvie v minimalizácii možnej kontaminácie toxickými údajmi. V praxi by teda Claude nemal byť náchylný k reakciám, ktoré možno klasifikovať ako diskriminačné, nepravdivé, tendenčné či zavádzajúce. Na druhej strane by mohli byť závery, ktoré táto AI vyvodí, vzdialené od reality pre syntetický pôvod materiálov na hĺbkové učenie.

Keď ide o porovnávanie schopností modelov umelých inteligencií a četbotov, ide tak trochu o podobný princíp, ako pri posudzovaní inteligenčného kvocientu ľudí. Výsledok možno považovať za orientačný, ale nie celkom exaktne, hlavne pokiaľ ide o prácu s textom a kreativitu.

Podľa dostupných benchmarkov je v porovnaní s GPT-4 silnejší iba najvyšší model Claude 3 Opus. Čísla pritom v časti testov nie sú zásadne rozdielne. Napríklad pri teste vedomostí ide iba o rozdiel jednej desatiny percenta, pri iných testoch ide však aj o rozdiely v celých percentách v prospech najvyššej verzie AI od Anthropicu.

Porovnanie Ai
Zdroj: Anthropic

Ako konkurenčnú výhodu tvorcovia zdôrazňujú okrem iného aj multimodálnosť (možnosť využitia okrem textu aj na prácu s videom či obrázkami), vysokú úroveň dátovej bezpečnosti a využiteľnosť prostredníctvom AWS. Cena sa pohybuje podľa verzie Claude a typu vstupu či výstupu od 25 dolárových centov za milión zadaní po 75 dolárov za milión výstupov.

Ilustračná fotografia
Neprehliadnite

TREND porovnal ChatGPT a Google Gemini. Ktorý četbot sa vám lepšie oplatí?

Veľkých hráčov na poli AI vyšetrujú úrady

Zaradenie strednej verzie Sonnet do služby Bedrock znamená, že ju môžu používatelia AWS využívať na vlastné účely. Amazon pritom zdôrazňuje, že na svete je množstvo spoločností, ktoré by rady využívali tieto masívne modely GAI, ale ich vývoj a učenie nielen stojí miliardy dolárov, ale trvá roky. Okrem Claude, o ktorom sa hovorí ako o novom favoritovi, možno v rámci Bedrocku využívať aj jeho staršie verzie a ďalšie modely od rôznych vývojárskych spoločností, ktoré Amazon týmto spôsobom zastrešil do cloudu.

Boje medzi technologickými spoločnosťami vo sfére AI kulminujú nielen vzájomným súperením a žalobami. Samotná spoločnosť Anthropic v Spojených štátoch amerických čelí vyšetrovaniu zo strany federálnej obchodnej komisie pre podozrenie z nekalých konkurenčných praktík. Treba však jedným dychom dodať, že v rámci rovnakého vyšetrovania sú podozriví aj ďalší veľkí hráči na poli AI. Celkovo ich je päť a okrem Anthropicu sa prípad týka aj samotného Amazonu, Microsoftu, OpenAI a Alphabetu.

Tieto spoločnosti vládnej agentúre predkladajú doklady o multimiliardových investíciách a partnerstvách, ktoré uzavreli. Komisárka Lina Khan z obchodnej komisie USA zdôrazňuje, že nové technológie majú potenciál tvoriť doteraz neznáme trhy a zdravú konkurenciu, treba však dohliadnuť na to, aby pri monetizácii AI postupovali spravodlivo a korektne.

Vzťah Anthropicu s Amazonom pritom nie je exkluzívny a zákazníci sa môžu ku Claude 3 dostať aj priamo bez prostredníka na webe tvorcov tohto modelu. V základnej verzii možno novú AI vyskúšať zadarmo.

Sam Altman, ktorého minulý týždeň odvolali z postu generálneho riaditeľa spoločnosti OpenAI, sa vracia na svoje pôvodné miesto.
Neprehliadnite

Elon Musk žaluje OpenAI. Vraj už neslúži dobru ľudstva, ale záujmom Microsoftu