Prechod zo zimnej bundy na jarnú – kedy je to vhodné a ako správne obliekať dieťa

Zuzana Badinková 0

V posledné dni nám počasie ukazuje svoju typickú jarnú tvár. Rána sú veľmi chladné, no počas dňa sa teplota vyšplhá o 10 stupňov vyššie. Ako obliekať dieťa v takomto prechodnom období? Toto býva najväčšia výzva pre rodičov. Odpoveďou je správne vrstvenie. Tak zabezpečíte, že dieťatku nebude chladno a pri teplejších hodinách dňa mu viete jednu vrstvu vyzliecť, aby sa zbytočne nepotilo. Deti bývajú mrzuté, keď sa v oblečení necítia pohodlne.

foto: Little Hipster shop

Poznáte zásady správneho vrstvenia?

Základom vrstvenia je oblečenie z kvalitných materiálov s prirodzenými funkčnými vlastnosťami. Zabudnite na lacné oblečenie z umelých materiálov, častokrát s pochybným pôvodom a rizikom alergií. Toto ozaj na detskú pokožku nepatrí. Dodržujte princíp troch vrstiev – prvá vrstva ide priamo na telo, mala by byť z bezpečného a príjemného materiálu, stredná vrstva je hrejivá „poistka“ a tretia vrchná vrstva chráni dieťa pred chladom, vetrom a jemným dažďom. Pointou je, že strednú alebo vrchnú vrstvu môžete podľa potreby kedykoľvek jednoducho vyzliecť.

Každá vrstva je dôležitá, má svoju funkciu.

Aj keď sa môže zdať téma vrstvenia ako triviálna záležitosť, má svoje pravidlá a pár momentov, pri ktorých treba spozornieť. Cieľom nie je naobliekať dieťa ako cibuľu, čo mu následne bráni v prirodzenom pohybe. Vrstviť sa dá veľmi rozumne a funkčne. To prinesie spokojnosť vám aj vášmu dieťaťu. Chystanie sa na prechádzku bude oveľa jednoduchšie. O rôznych zaujímavých aspektoch pri vrstvení oblečenia detí sme sa porozprávali s Ivetou Budayovou, odborníčkou na certifikované a funkčné materiály a majiteľkou detského obchodu Little Hipster: „Pri výbere oblečenia pre svoje deti je dôležité zvážiť nielen teplotu, ale aj aktivity, ktoré budú vykonávať a ako dlho budú vonku. S dobrou stratégiou vrstvenia oblečenia môžete zabezpečiť, že vaše deti sa budú cítiť pohodlne a budú chránené počas celého dňa, či už je vonku chladno alebo sa teplota postupne zvyšuje.“ Ďalej rozoberá vrstvu po vrstve.

foto:Little Hipster shop

Prvá vrstva

Obliekame ju priamo na telo a pokožku. Preto je mimoriadne dôležité, o aký materiál ide, aby plnil svoju funkciu a bol príjemný na nosenie. Prvou vrstvou bývajú pri bábätkách a menších deťoch hlavne bodynká, pri väčších deťoch tričká s dlhým rukávom.

Výber materiálu je kľúčový aj z pohľadu stále sa zvyšujúceho výskytu rôznych kožných alergií u detí. Preto vyberajte bezpečný, certifikovaný materiál. Môže to byť 100% bio bavlna s certifikáciou OEKO-TEX STANDARD 100 alebo merino vlna s nižšou gramážou. Merino je materiál vhodný na celoročné nosenie a je vynikajúci práve ako prvá vrstva, pretože je hrejivý a má schopnosť absorbovať vlhkosť a pot. Dobrou voľbou je aj bavlna s prímesou viskózy alebo bambusu. Všetky tieto spomínané materiály sú príjemné pre pokožku, s prirodzenými antiseptickými vlastnosťami, vhodné pre deti s citlivou pokožkou, ekzémom alebo alergiami.

foto: Little Hipster shop

Druhá vrstva

Táto vrstva má za úlohu poistiť, zaizolovať prvú vrstvu a pridať teplotný komfort, čo je potrebné hlavne počas studených rán a náhleho ochladenia. Pre túto vrstvu volíme  bavlnené mikiny s elastanom pre pohodlnejšie obliekanie, či tenšie merino svetríky alebo športovejšie fleecové bundy na zips, ktoré sú pohodlné a hrejivé zároveň. Aj v tomto prípade hľadáme na štítkoch oblečenia certifikáty kvality, ktoré nám dávajú informáciu, že ide o bezpečný  materiál a dieťa počas pohybu nevdychuje žiadne toxické látky.

foto: Little Hipster shop

Tretia vrstva

Táto vrstva spôsobuje rodičom najväčšie otázniky a obavy. Častokrát sa zbytočne obávajú vymeniť zimnú bundu za prechodnú, jarnú. Prechodné termo bundy s impregnáciou alebo softshellové bundy s vodným stĺpcom sú pre toto obdobie ideálne. Vaše dieťa získa výmenou zimnej bundy pohodlie a slobodu pohybu a vy môžete byť bez obáv, či mu je zima alebo či sa nespotí. Termo bundy alebo celé sety s nohavicami sú mimoriadne obľúbené medzi skúsenými rodičmi. Sú funkčné, ale aj dizajnovo zaujímavé. Už neplatí, že ide o bundy určené na šport či turistiku, ale vďaka širokému výberu farieb a vkusných vzorov, sú obľúbené ako jarná bundička do škôlky, na ihrisko či prechádzky mestom. Vďaka impregnácii znesie aj jemné mrholenie. Pokiaľ zvolíte softshellový materiál, ten už garantuje aj nepremokavosť, vďaka vodnému stĺpcu od 8000 mm. Opäť moje upozornenie –  sledujte certifikáty kvality! Odporúčam hľadať certifikovanú, netoxickú impregnáciu BIONIC FINISH ECO.

Čo sa týka spodnej časti tela, tu sa nemusíme riadiť pravidlom troch vrstiev. V prechodnom obdoví sú stále dôležité kvalitné pančušky alebo legíny, na ktoré obliekame tepláky alebo iné nohavice, ideálne s funkčnými vlastnosťami, pokiaľ budete tráviť čas vonku. Dôležité sú tiež bavlnené ponožky tenšia bavlnená čiapka, ktorá ochráni detské ušká pred prefúknutím. „Nezabúdajme, že nie je zlé počasie, len sa treba správne obliecť“, povzbudzuje rodičov Iveta.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...