Upratujte s rozvahou!

Chystáte sa k veľkému upratovaniu? ... Zapojte celú rodinu a nezabudnite, že nevyprané záclony ešte nikomu nespôsobili infarkt. Stres áno! Pri upratovaní, radia psychológovia, si treba vytvoriť určitý systém. 

tipy_up18

Nejde však len o to, aby "globálne" upratovanie bytu prebehlo čo najrýchlejšie; ale predovšetkým o to, aby príliš neobťažovalo a neunavovalo (tak fyzicky, ako aj psychicky). Takže, ak nemáte v úmysle použiť na veľké jarné upratovanie nájomnú pracovnú silu a nepatríte k (diskriminovanej) menšine, ktorá sa upratovaním dokáže sebarealizovať, skúste nasledovné:

Vychádzajte z predpokladu, že každý systém a poriadok je vlastne prešpekulovaný chaos... 

Vyberte si z nasledujúcich upratovacích postupov, alebo si vytvorte svoj vlastný; záväzné je iba jedno - dobrý pocit z vykonanej práce bez použitia rýchlej zdravotníckej pomoci.

Prvá možnosť: Rozdeľte si byt na vertikálne členené zóny. Začnite upratovať odhora - lustre, okná, rolety, záclony, poličky, nábytok, podlahy.

Druhá možnosť: Rozdeľte si byt na horizontálne členené zóny alebo "funkčne" členené zóny. V prvom prípade začnite od jedného konca bytu k druhému; v druhom prípade si vezmite "do parády" najskôr spálňu, potom detskú izbu, obývaciu izbu, kuchyňu...

Tretia možnosť: Rozdeľte si "upratovacie činnosti" do časových úsekov. Napríklad, pondelok = skrine a skrinky; utorok = bytový textil; streda = podlahy...

Veľmi dôležité!

1. "Globálne" upratovanie bytu (za použitia akéhokoľvek systému) sa nesnažte vtesnať do jedného dňa!

2. S upratovaním súvisí triedenie odpadu. To je dôležité pripomínať, pretože v čiernych smetiakoch stále končia aj také odpadky, ktoré by sa dali ďalej recyklovať. A práve výroba z recyklovaných materiálov je ekologickejšia a zároveň lacnejšia, než keby sa vyrábal kompletne nový produkt či už zo skla, plastu, alebo papiera. A šetrnejšie môžu byť aj vrecia na odpad. Existujú totiž varianty, ktoré sú vyrobené z recyklovaného plastu. Dokonca sú dostupné aj vrecká z biofólie, ktoré sa v prírode rozložia. Vhodné sú napríklad na bio odpad.

Pri každom upratovaní majte pripravené dve veľké vrecia: jedno na všetky predmety, ktoré nemajú iný účel než lapanie prachu (vrátane starých novín a časopisov); druhé na oblečenie a iné použiteľné predmety, ktoré ste nemali v rukách viac ako rok a charita by ich uvítala s potešením.

3. Upratovanie kúpeľne vždy zaraďte do záverečnej fázy upratovania, aby mohla slúžiť ako "prevádzková miestnosť" (pravidelné čistenie umývadla, vane a toalety je, samozrejme, samostatnou kapitolou).

4. Chráňte sa pred toxicitou čistiacich prípravkov: väčšina čistidiel obsahuje vysoko toxické chemikálie (predovšetkým chlór, ktorý poškodzuje sliznice a pokožku); používajte preto čistiace prostriedky a nepodceňujte význam ochranných okuliarov a rukavíc. Domácnosť patrí k najnebezpečnejším pracoviskám!

1. tip: Myslite na udržateľnosť v domácnosti a  pri upratovaní voľte prírodné čistiace prostriedky 

Bežné čistiace prostriedky síce dokážu odstrániť škvrny a zničiť baktérie, ale vo väčšine prípadov sú plné chemických látok, ktoré môžu byť škodlivé pre človeka aj prírodu. Existujú k nim však prírodné alternatívy, ktoré zvládnu upratovanie úplne rovnako dobre. Všestranným pomocníkom je jedlá sóda. Tá dokáže nahradiť univerzálny čistiaci prostriedok. Poradí si s mastnotou, pripáleninou aj odolnými škvrnami. Ďalšími univerzálnymi pomocníkmi je aj ocot a kyselina citrónová alebo citrón.

K upratovaniu často patria aj jednorazové vlhčené obrúsky a papierové utierky, ktoré len zvyšujú množstvo odpadu. „Skvele ich nahradia utierky z mikrovlákna, ktoré zachytia oveľa viac nečistôt. S umývaním riadu zase pomôžu produkty, ktoré sú kompostovateľné. Napríklad drevená kefa na riad s vymeniteľnou hlavicou, ktorá sa v prírode potom, čo doslúži, rozloží,“ popisuje Jiří Peroutka. 

2. tip: Pokiaľ zotrvávate v absurdnom presvedčení, že upratovanie bytu je výhradne vaša záležitosť, alebo trpíte syndrómom bezkonkurenčnosti ("ja to urobím najlepšie"), nezabudnite sa za veľké upratovanie veľkolepo odmeniť. V žiadnom prípade by to však nemal byť obschnutý zákusok alebo nové čistiace prostriedky! Môžete si napríklad "stiahnuť" z rodinného rozpočtu(!) za každú odpracovanú hodinu čiastku, ktorá najlepšie vyjadruje cenu vašej práce.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.