Denník N

Bude raz dialýza prekonanou metódou? Živému pacientovi prvýkrát transplantovali prasaciu obličku

Zdravotná sestra vyberá prasaciu obličku z nádoby, aby lekársky tím pripravil orgán na transplantáciu. Foto – AP
Zdravotná sestra vyberá prasaciu obličku z nádoby, aby lekársky tím pripravil orgán na transplantáciu. Foto – AP

Hovorí sa o historickom míľniku. Pacientovi sa zatiaľ darí dobre.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Lekári z amerického Bostonu po prvý raz v dejinách transplantovali živému človeku geneticky upravenú prasaciu obličku.

Štvorhodinová operácia sa uskutočnila v sobotu v Massachusettskej všeobecnej nemocnici. Na tomto pracovisku sa v roku 1954 uskutočnila vôbec prvá transplantácia obličky od ľudského darcu.

Pacientom s darovaným prasacím orgánom je 62-ročný Rick Slayman. Predtým sa podobné zákroky vykonali len na ľuďoch po mozgovej smrti.

Slayman trpel ochorením obličiek v konečnom štádiu a po operácii sa zotavuje dobre. Očakáva sa, že z nemocnice ho čoskoro prepustia.

Bez operácie by neprežil

Pacienta liečili v nemocnici viac ako desať rokov. Po tom, ako mu zlyhali obličky, bol sedem rokov na dialýze. V roku 2018 dostal ľudskú obličku, no darovaný orgán do piatich rokov zlyhal a u pacienta sa objavili ďalšie zdravotné komplikácie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie