22.3.2024 15:30 | Apple

Apple má ďalšie problémy. Po treste od EÚ sa na spoločnosť zameral protimonopolný úrad v USA

Zdroj: istock

Po rokoch vyšetrovania podávajú americké vládne orgány na ochranu hospodárskej súťaže žalobu na súd proti spoločnosti Apple. Obvinenia však nie sú také silné, ako niektorí pozorovatelia očakávali.

Americká vláda obviňuje Apple z nekalej hospodárskej súťaže. Podľa žaloby, ktorú 21. marca podalo americké ministerstvo spravodlivosti, spoločnosť odoprela konkurentom prístup k hardvérovým a softvérovým funkciám svojich zariadení a uprednostnila vlastnú ponuku. Spoločnosť je presvedčená, že žaloba ignoruje fakty a neuspeje.

Apple znižuje atraktívnosť služieb konkurencie

Základom obvinení je tvrdenie, že Apple pripútava používateľov k svojim zariadeniam tým, že umelo znižuje atraktívnosť služieb iných spoločností. V žalobe sa okrem iného uvádza, že Apple sťažuje svojim používateľom poskytovanie aplikácií, ktoré môžu slúžiť ako platformy pre rôzne služby.

V žalobe sa tiež tvrdí, že chat iMessage je uzamknutý v ekosystéme zariadení Apple, čo ho robí nedostupným pre používateľov iných zariadení ako Apple. Americká spoločnosť sťažuje podnikanie vývojárom mobilných online hier. Apple, samozrejme, všetky tieto obvinenia odmieta.

Požiadavky EÚ

Zmeny v podnikaní spoločnosti Apple, ktoré by si mohla vynútiť vláda USA, nemusia mať nevyhnutne dôsledky pre používateľov v Európe. Spoločnosť len nedávno musela v niektorých zásadných ohľadoch prepracovať svoje operácie v EÚ v dôsledku nového digitálneho zákona DMA. Spoločnosť po prvýkrát umožnila sťahovanie aplikácií do iPhonu z iných miest ako z vlastného obchodu App Store.

Čítajte aj Pokuta 1,8 miliardy eur pre Apple od EÚ: Obmedzovala konkurentov pri hudbe,...

Apple dostala vysokú pokutu

Niektorí veľkí poskytovatelia aplikácií, ako napríklad Spotify a Epic Games – vydavateľ hry Fortnite – však kritizovali spoločnosť Apple za to, že stanovila veľmi nevýhodné podmienky pre platby. Apple trvá na tom, že sťahovanie aplikácií z iných zdrojov predstavuje pre používateľov riziká, ktoré musia byť chránené. Na základe sťažnosti spoločnosti Spotify Európska komisia nedávno uložila pokutu vo výške 1,84 miliardy eur, pretože firma Apple bránila hospodárskej súťaži v oblasti streamovania hudby.

IT giganti v hľadáčiku

Týmto sa vláda USA zamerala na ďalšiu veľkú technologickú spoločnosť s obvineniami z porušovania pravidiel hospodárskej súťaže. Ministerstvo spravodlivosti už zažalovalo spoločnosť Google a FTC podniká kroky proti Amazonu a skupine Meta. Tieto spoločnosti dlho profitovali z pomerne miernej regulácie na domácom trhu, ale to sa v posledných rokoch zmenilo.

Konania v týchto prípadoch zvyčajne trvajú roky. Generálny prokurátor USA Merrick Garland na tlačovej konferencii zdôraznil, že vláda zvyčajne vyhráva prípady, v ktorých podniká právne kroky. Hlavný protimonopolný dozorný úrad Jonathan Kanter uviedol, že cieľom je zabezpečiť, aby spoločnosť Apple opäť konkurovala prostredníctvom vlastných inovácií: nie tým, že bude brániť vynálezom iných.

Žaloba ohrozuje princípy, vďaka ktorým výrobky Apple vyniknú na vysoko konkurenčnom trhu

Apple

Apple reagovala tvrdením, že spoločnosť nie je zo zákona povinná poskytnúť konkurentom voľný prístup k svojim technológiám. Žaloba ohrozuje zásady, vďaka ktorým výrobky spoločnosti Apple vyniknú na vysoko konkurenčnom trhu. Vytvára tiež nebezpečný precedens, v ktorom chce vláda diktovať, ako sa má vyvíjať technológia. Úspech vlády by mohol viesť k tomu, že iPhony sa budú podobať na telefóny so systémom Android.

Čítajte aj Tim Cook „nekorektne“ komentoval predaj iPhonov: Apple súhlasil, že zaplatí 490...

Je všeobecne známe, že spoločnosť Apple prostredníctvom ukladania značných provízií dosahuje značné zisky z možnosti tretích spoločností predávať softvér na App Store. V mnohých prípadoch sú tie isté platené aplikácie v App Store na Google Play zadarmo. To však nič nemení na skutočnosti, že zariadenia od spoločnosti Apple sú prepracované a hlavne bezpečné. Sú prirodzenou voľbou pre čoraz viac ľudí, najmä preto, že ceny iPhonov aj Macbookov sú teraz na podobnej úrovni ako ceny konkurenčných produktov.

TIP na podcast: Čo je ten čudný oznam po aktualizovaní iPhonu? Nové pravidlá EÚ. Toto potrebujete vedieť