FEŠRR od júna povedie Pavol Schwarcz

napísal

Na Fakulte európskych štúdií a regionálneho rozvoja (FEŠRR) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa 21. marca konali voľby kandidáta na dekana na obdobie 2024 – 2028. Členovia Akademického senátu FEŠRR podali dvanásť návrhov na kandidáta na dekana, všetky na profesora Pavla Schwarcza. Navrhnutý kandidát kandidatúru prijal. V prvom kole tajných volieb bol 15 hlasmi jednomyseľne zvolený.

Vo svojom programe sa zameral na viacero bodov súvisiacich s rozvojom fakulty. V oblasti skvalitnenia vzdelávania treba podľa neho pokračovať v kontinuálnom hodnotení obsahu a kvality študijných programov vo väzbe na aktuálne potreby praxe. „Treba zrealizovať nový študijný program zameraný na aktuálnu problematiku rozvoja vidieka na prvom stupni vzdelávania, ktorý bude reflektovať požiadavky praxe na profil a uplatnenie absolventa,“ uviedol prof. Schwarcz. Za dôležité tiež pokladá vytvoriť priestor na akreditáciu študijných programov s možnosťou integrácie modulov z príbuzných študijných programov pripravených a realizovaných prostredníctvom projektov IMRD (International Master of Rural Development) a projektu európskych univerzít INVEST. Zamerať sa chce aj na zintenzívnenie spolupráce s praxou, organizáciami verejnej správy a subjektmi súkromného sektora, vybranými strednými školami, ako aj na zavádzanie inovatívnych technických metód vzdelávania.

Premenou by malo prejsť aj doktorandské štúdium na fakulte. „Naši doktorandi by mali vo väčšej miere získavať skúsenosti na univerzitách a výskumných centrách v zahraničí. Zároveň by táto forma štúdia mala byť viac príťažlivá aj pre študentov zo zahraničia, aby sa podporili príležitosti získať dvojitý diplom,“ povedal prof. Schwarcz.

Vo vedeckovýskumnej oblasti novozvolený dekan považuje za kľúčové posilniť spoluprácu v rámci medzinárodných výskumných projektových tímov, zvýšiť objem finančných prostriedkov zo zahraničných výskumných grantov. Tiež vytvoriť stratégiu publikačnej činnosti, aby výsledky fakulty boli akceptovateľné na medzinárodnej úrovni.

Zamerať sa chce aj na propagáciu fakulty. „Treba posilniť značku fakulty cestou modernizácie fakultného webu, vytvorením novej náborovej webovej stránky www.studuj.eu, tvorbou atraktívnych propagačných materiálov a ťahom na vynaliezavé aktivity na sociálnych sieťach,“ priblížil plány s cieľom zvýšiť počet študentov.

Nový dekan povedie fakultu od 1. júna 2024 do 31. mája 2028.

 

Vizitka:

prof. Ing. PAVOL SCHWARCZ, PhD.

Je absolventom SPU v Nitre v odbore ekonomika poľnohospodárstva. V roku 2005 získal titul doktora filozofie v odbore odvetvové a prierezové ekonomiky a v roku 2010 obhájil vedecko-pedagogický titul docent v odbore ekonomika manažment a regionálny rozvoj. V roku 2013 bol inaugurovaný za profesora v odbore ekonómia a manažment – regionálny rozvoj. Od roku 2008 je prodekanom FEŠRR pre vedeckovýskumnú činnosť. Je koordinátorom viacerých medzinárodných a národných vzdelávacích a výskumných projektov.

 

Ísť späť