Portugalská Sintra: Rozprávkové zámky v objatí tajomných lesov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pena National Palace
The Pena National Palace is a Romanticist palace in Sao Pedro de Penaferrim, Sintra, Portugal Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

V srdci Portugalska, obklopená bujnými zelenými kopcami a tajomnými lesmi, leží Sintra, mesto akoby vystrihnuté priamo z rozprávky. Toto miesto, zapísané do svetového dedičstva UNESCO, je mozaikou historických pamiatok, impozantných palácov a záhadných záhrad, ktoré si zachovali svoje čaro a mystérium po stáročia. Sintra je púťou do minulosti, plnou príbehov o šľachte, umelcoch a cestovateľoch, ktorí boli očarení jej krásou.

Palácio Nacional da Pena: Symbol Sintry

Návšteva Sintry nie je úplná bez preskúmania Palácio Nacional da Pena, ktorý sa týči na vrchole hory a je viditeľný z mnohých miest v okolí. Tento palác je majstrovským dielom romantického architektonického štýlu s prvkami gotiky, renesancie a maurského umenia. Jeho živé farby – žltá, červená a modrá – a fantastické siluety nabádajú každého návštevníka k objavovaniu.

Interiéry paláca sú rovnako fascinujúce, s bohato zdobenými miestnosťami, ktoré odrážajú rôzne kultúrne vplyvy jeho predchádzajúcich obyvateľov. Nábytok, umelecké diela a dekorácie vás prenesú do doby, kedy palác slúžil ako letná rezidencia portugalskej kráľovskej rodiny.

Pena National Palace on a Cloudy Day
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com

Quinta da Regaleira: Labyrint tajomstiev

Len kúsok od centra Sintry sa nachádza Quinta da Regaleira, komplex, ktorý je domovom neobyčajnej vily, tajomných záhrad, jaskýň a studní, ktoré skrývajú ezoterické symboly. Vila, zdobená kamennými vyrezávanými fasádami, ukazuje zmes gotického, renesančného a manuelínskeho štýlu (neská portugalská gotika), ktorý je spomienkou na portugalskú históriu a literatúru.

Najviac fascinujúcou črtou Quinta da Regaleira je bezpochyby Poço IniciáticoIniciačná studňa, ktorá sa spúšťa spirálovito do zeme a symbolizuje duchovnú cestu. Prieskum jej záhadných schodísk a tajných chodieb vás zavedie na cestu plnú symboliky a odkazov na alchýmiu a rytierske rády.

Quinta da Regaleira
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com

Historické centrum Sintry

Keď vstúpite do kľukatých uličiek historického centra Sintry, ocitnete sa v úplne inom svete. Uličky sú lemované farebnými domami s tradičnými portugalskými azulejos (keramickými dlaždicami), ktoré rozprávajú príbehy dávnych čias. Stredobodom tohto historického jadra je Palácio Nacional de Sintra, ktorý sa vypína svojimi dvojicami výrazných bielych komínov, dominantou mestskej panorámy. Tento palác, ktorý slúžil ako letná rezidencia portugalských monarchov, je výnimočný svojimi dobovými miestnosťami, ktoré sú bohato zdobené azulejos.

Pri prechádzke centrom nezabudnite navštíviť miestne obchodíky a galérie, kde si môžete zakúpiť tradičné portugalské remeselné výrobky. Neodolajte ani pokušeniu posadiť sa v jednej z mnohých kaviarní alebo reštaurácií a nechať na seba dýchnuť pravú atmosféru Sintry, ktorá tu žije už stáročia.

Lacné letenky do Portugalska

Aerial view of Sintra village, Portugal.
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com

Gastronómia Sintry: Cesta portugalskými chuťami

Sintra je nielen vizuálnym, ale aj gastronomickým zážitkom. Je domovom mnohých tradičných portugalských sladkostí, ktoré musíte ochutnať. Queijadas de Sintra, malé koláčiky z mäkkého syra, vajec a cukru, sú pravou esenciou miestnej kuchyne. Ich receptúra je stáročná a každá pekáreň v Sintre má svoj vlastný, tajne strážený recept.

Nesmiete zabudnúť ochutnať ani travesseiros, ďalšiu sladkosť, ktorá vás očarí svojou chuťou. Je to dlhé, mäkké, lístkové pečivo plnené sladkou smotanou z mandlí, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou sintrskej gastronómie.

Queijadas de Sintra are sweet cheese tarts with a hint of cinnamon close up on a wooden tray. Horizontal
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať