Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Holíčsky zámok. Foto - Miroslav Svítek
Holíčsky zámok. Foto - Miroslav Svítek Zatvoriť

Basecamp Hadia dolina v Harmaneckom krase, perličky okolo Skalice a Holíča a dvakrát s deťmi na Biely Kríž

Na volebný víkend sme pre vás vybrali viaceré kratšie túry s trvaním niekoľkých hodín. Navštívte zaujímavosti v okolí Skalice a Holíča, poniklece pri Prešove, planinu Horný vrch v Slovenskom krase alebo Hadiu dolinu pri Banskej Bystrici. S deťmi sa môžete vybrať na kočíkový alebo bicyklový výlet na populárny Biely kríž nad Bratislavou.

Aktuálne

  • Medveďa, ktorý v nedeľu zranil v Liptovskom Mikuláši päť ľudí, zatiaľ nenašli. Štátni ochranári nainštalovali fotopasce v okolí dedín Iľanovo a Závažná Poruba a pokračujú v nepretržitom hliadkovaní aj v spolupráci s políciou. Zviera chcú zastreliť.
    Viac info

  • Riaditeľ Štátnej ochrany prírody Štefan Kysel odvolal Petra Puchalu, riaditeľa správy Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty. Dôvod mu neoznámil. Puchala viedol správu 11 rokov, ostáva na nej pracovať ako zoológ.
    Viac info

  • Tomáš Taraba poveril riadením NP Muránska planina Miroslava Juríčka, predsedu Oblastnej poľovníckej komory v Revúcej a zamestnanca na lesnom a pozemkovom odbore Okresného úradu Revúca. Za dva týždne ide už o druhú zmenu na poste.
    Viac info

  • K sysľovisku na Muránskej planine odvezie návštevníkov nový vláčik. Obec Muráň plánuje spustenie jeho prevádzky v máji, aby tak odľahčila obľúbenú lokalitu od parkovania.
    Viac info

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Miroslav Svítek sa prešiel pešo zo Skalice do Holíča cez viaceré zaujímavé lokality, napríklad vyhliadkový kopec Veterník (Vintoperk) alebo veterný mlyn a rozhľadňu pri Holíči. Na Veterníku leží rovnomenná prírodná rezervácia. Vyhlásili ju v roku 1983 na ochranu stepných a lesostepných spoločenstiev. Z náhornej plošiny od vrcholového kameňa sa ukazuje priam panoramatický výhľad na Biele Karpaty, Zámčisko a rovinu okolo rieky Morava.

Ak budete mať čas, prejdite sa od Holíčskeho zámku aj k cisárskemu žrebčínu z čias Márie Terézie a k jedinému kostola z obdobia Veľkej Moravy, Kostolu sv. Margity Antiochijskej. Krajina okolo zámku predstavuje ukážku zachovanej tzv. barokovej krajiny.

Ďalšie tipy

  • Nízke Beskydy: Marián Jaššo navštívil menej známe miesta mimo značených trás, na ktorých obdivoval kvitnúce poniklece. Na Hanušovskej pahorkatine neďaleko Prešova si môžete pozrieť aj nízke Radvanovské skalky, Medzianske skaly a zrúcaninu Medzianskeho hrádku.
    Za poniklecmi Hanušovskej pahorkatiny

  • Veľká Fatra: Danka Tomášiková prešla neznačenú, ale voľne prístupnú krasovú Hadiu dolinu a ďalšie zaujímavosti v Harmnaneckom krase neďaleko obce Kordíky.
    Hadia dolina a krasové zaujímavosti v jej okolí

  • Slovenský kras: Okolie Hrhova, Horný vrch aj Dolný vrch sú z prírodovedného, ale aj historického hľadiska veľmi zaujímavé lokality. Anna Lenkeyová opísala nenáročnú túru s výhľadom na Hrhovské rybníky a Horný vrch z Dolného vrchu.
    Planina Dolný vrch z Hrhova

Tipy na túru s deťmi: Dvakrát na Biely kríž

S istým zveličením by sa dalo povedať, že všetky bratislavské cyklotrasy vedú na Biely kríž. Toto miesto na hrebeni Malých Karpát je medzi cyklistami veľmi obľúbené. Zašportujete si, zároveň sa nezničíte, a na prístup si môžete vybrať od asfaltových cez lesné cesty až po traily pre horské bicykle.

Na tento výlet sme sa vybrali s desaťročným zdatným cyklistom, šli sme po lesných cestách a nie veľmi náročných trailoch. Navštívili sme pamätník leteckého nešťastia na Sakrakopci, vrchol Veľká Baňa aj zvyšky bývalého lyžiarskeho strediska Slalomka, ktoré si postupne berie les.

O pár rokov skôr sme sa bratom malého cyklistu vybrali tiež na Biely kríž. Dieťa sedelo v terénnom kočíku, ktorým sme mohli bez problémov jazdiť po asfaltových aj lesných cestách. Na trase je viacero miest, kde dieťa môžete nechať vystrieť si nožičky, okrem Bieleho kríža je to aj lúka s veľkým altánkom a malou rozhľadňou na Dolnom Červenom kríži a popri ceste sú aj ďalšie lúky s altánkami. Aj v tomto zložení nás zlákala Slalomka a urobili sme si tak pekný okruh.

Skialp

Zatiaľ čo mnohí už vytiahli bicykle, v Tatrách stále môžete skialpovať. Dominik Baco prešiel Predné a Zadné Solisko a Soliskový hrb. Pozor, na tomto mieste je dobré použiť čakan. Dominik následne zlyžoval k vodopádu Skok a Mlynickou dolinou naspäť na Štrbské Pleso.

Z fotogalérie

Príjemne v suchej tráve
Príjemne v suchej tráve – Foto: Galéria / Laco Blaho

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ prevažne oblačno, popoludní ojedinele, na západe a v Žilinskom kraji miestami, dážď alebo prehánky. Najnižšia nočná teplota 7 až 2 st., v údoliach ojedinele chladnejšie. Najvyššia denná teplota 12 až 17, na juhozápade 17 až 20 st. Na hrebeňoch hôr bude prudký až búrlivý vietor.

V nedeľu sa ochladí, na mnohých miestach môžu dážď alebo prehánky, vo vyšších a neskôr stredných polohách snehové. Najnižšia nočná teplota 8 až 3, na severe miestami okolo 1 st. Najvyššia denná teplota 4 až 9, na juhu a západe väčšinou 9 až 12 st. Na juhozápade môže fúkať vietor v nárazoch okolo 17 m/s.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Podľa HZS platí vo všetkých pohoriach 1. stupeň lavínového nebezpečenstva.

Vysoké a Západné Tatry
HZS upozorňuje, že povrch snehu je v najvyšších polohách tvrdý až zľadovatený. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Aj tu HZS odporúča na turistiku kompletný zimný výstroj. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Od 1. marca jarná sezónna uzávera troch turistických chodníkov. Dôvodom je ochrana živočíchov v citlivom období pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov a cicavcov. Ide o trasy:

  • Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
  • Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
  • Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Lúčanská Malá Fatra
HZS neodporúča pohyb vo vrchnej časti (od hranice snehu) Ferraty HZS na Martinské Hole - hrozí prepadnutie do potoka a pád základových splazov zo strmých bokov ferraty.

Veľká Fatra
Na turistiku je potrebný kompletný zimná výstroj. Snehová pokrývka začína od 1200 m n.m. Vplyvom dažďa a oteplenia aj na hrebeni môže dôjsť k pádu základových lavín. Vplyvom predchádzajúcich daždivých dní sú TZCH pod hranicou snehu rozmočené, blatisté a šmykľavé. Nad hranicou snehu počítajte so starým zľadovateným podkladom.

Slovenský raj
V roklinách a na chodníkoch sú na viacerých miestach popadané stromy. Obzvlášť náročný je prechod rokliny Veľký Kyseľ, kde treba v dôsledku množstva popadaných stromov rátať s dostatočnou časovou rezervou. V rokline Malý Kyseľ prebieha výmena drevených rebríkov, prechod týchto miest je možný, ale treba rátať s obmedzeniami. V doline Tiesňavy pri Stratenej došlo k svahovému zosuvu, pri ktorom došlo k poškodeniu celého turistického chodníka aj so zaisťovacími reťazami. Dolina Tiesňavy je preto dlhodobo uzatvorená.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Pieniny
Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

Fotogaléria k článku

Najnovšie