Voda pre zdravie

Stupnici najobľúbenejších nápojov kraľuje voda. V závese za ňou sú káva, čaj, mlieko, sladené nápoje, alkoholické nápoje, šťavy a džúsy – presné poradie závisí od regiónu.

Foto Unsplash/Janosch Lino

Niektoré z týchto nápojov sú v rozumnom množstve vnímané ako zdravé – ako káva či nesladený čaj – a iné ako nezdravé, napríklad alkohol či sladené nápoje. Všetky nápoje majú spoločnú jednu ingredienciu: vodu. Je zdravá samotná voda? Nápoveďou je zloženie ľudského tela. Z približne 60 % sme tvorení z vody. Pomáha regulovať teplotu nášho tela, prenáša živiny, zbavujeme sa pomocou nej časti odpadových látok, zvlhčuje kĺby aj tkanivá a chráni orgány.
Preto je možno prekvapivé, že sa ľudské telo vody pomerne rýchlo zbavuje: močením, dýchaním či potením. Akého objemu sa zbavujeme močením, to asi väčšina z nás tuší. Koľko vody však vydýchame? Podľa úrovne fyzickej aktivity sú to desiatky mililitrov za hodinu. Aj pri ničnerobení to môže byť aj pol litra denne. Potenie, špeciálne pri športe alebo v dôsledku vysokých teplôt, nás môže zbaviť aj niekoľkých litrov. Pri spomínaných spôsoboch, ako sa voda z tela stráca, asi nie je prekvapivé, že občas dôjde aj k niekoľkopercentným stratám. A to je veľký problém. Podľa hmotnosti je 1 % hmotnosti vody v tele asi 450 ml. Stratu na úrovni 3 % začneme cítiť ako malátnosť. Pri 10 % strate začínajú byť mentálne a fyzické ťažkosti neznesiteľné, pri 15 až 25 % nastáva smrť.
Takže si to zhrňme. Nedostatok vody v tele spôsobuje dlhodobé aj krátkodobé problémy. Voda sa zároveň stráca z tela pomerne ľahko. A tak nezostáva, len ju pravidelne dopĺňať. Koľko vody vypiť? Na to neexistuje jednoduché číslo – straty vody závisia od mnohých faktorov. Ak sa teda cítite unavene, možno nepotrebujete kávu, ale stačí pohár vody z kohútika.

Samuel Kováčik
Fakulta matematiky, fyziky a informatiky
Univerzita Komenského v Bratislave
Viac podobných článkov nájdete na stránke vedator.space. Vedátora môžete sledovať aj prostredníctvom bezplatnej mobilnej aplikácie.

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 3/2024. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.