22.3.2024 07:32 | Prehľad týždňa

Ryža z laboratória má nahradiť mäso, na Slovensko príde nový typ 5G (+Technologický výber)

Zdroj: istock

Výber najdôležitejších správ z oblasti technológií, internetu, vedy a digitálneho života za posledný týždeň.

Práve čítate 292. vydanie technologického výberu. Ján Trangel formou krátkych komentárov upozorňuje na najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa a vyberá články, ktoré by ste rozhodne nemali premeškať. Pre predplatiteľov Aktuality Navyše je dostupný vždy v piatok. V nedeľu nájdete na Živé.sk aj stručný výber nových článkov Martina Kováča (pozrite si aktuálny diel), ktorý je dostupný všetkým čitateľom.

Superryža z laboratória

V uplynulých dňoch obletela internet pomerne nenápadná správa. Vedcom z Južnej Kórei sa podarilo vypestovať špeciálnu ryžu, ktorá obsahuje pri rovnakom objeme výrazne viac bielkovín a tuku než bežná ryža. Nazvali je „hovädzia ryža“, lebo na časticiach obilnín kultivovali bunky hovädzej svaloviny a tuku. Hovoria tiež, že by sa ich produkt mohol stať náhradou tradičného hovädzieho mäsa – najmä v oblastiach, ktoré nie sú vhodné na chov dobytka.

Podľa očakávaní aj táto správa vyvolala mnoho vášní. Diskutujúci po sociálnych sieťach už začali veštiť temnú budúcnosť a predstavovať si, ako im niekto berie od úst steak a dáva na tanier „wannabe“ rastlinnú náhradu. Ale nie je to nič nové. Aj keď prví moreplavci priniesli do Európy zemiaky, mnoho ľudí ich odmietalo jesť a považovali ich za otrávené. Až postupne sa ukázalo, že vďaka svojim vlastnostiam sa môžu stať úplne základnou potravinou pre najchudobnejších.