Autosuv.sk

Ostatné

Seat zmodernizuje Aronu, Ibizu aj Leon

Španielska značka predĺži život svojich kľúčových modelov a zabezpečí svoju budúcnosť pre nasledujúce roky.
Seat zmodernizuje Aronu, Ibizu aj Leon

V posledných rokoch kládol Seat väčší dôraz na svoju značku Cupra. Prejavilo sa to nielen rozšírením ponuky modelov Cupra, ale aj otázkami o budúcnosti Seatu. Tradičná španielska značka bude fungovať minimálne do konca dekády vďaka predajom áut.

Napriek všetkému sa predaje Seatu držia na dobrej úrovni. Po problémových rokoch, keď automobilový trh zasiahlo viacero úderov vrátane čipovej krízy, dosiahol Seat v roku 2023 medziročný rast predajov až o 24 %.

Ťahúňom bol model Arona a v tesnom závese nasledovala Ibiza. Španielska značka si chce zachovať svoje portfólio vozidiel aj pre najbližšie roky, preto už v tomto roku príde s modernizovanou verziou Leonu. V roku 2025 budú nasledovať jeho príklad aj Ibiza a Arona. Navyše Seat počíta aj s predĺžením životného cyklu a vylepšením modelu Ateca.

Portfólio tradičných modelov tak zabezpečí fungovanie značky do konca desaťročia. A čo bude potom? Seat ostane vstupnou bránou koncernu Volkswagen vďaka cenovo dostupným vozidlám. V rámci koncernu sa tak Seat sústredí aj na dostupné elektromobily.

Jednou z možností by mohol byť elektromobil s cenovkou okolo 20 000 eur. Vychádzať by mal z budúceho modelu Volkswagen ID.1. "Projekt, na ktorom značka Volkswagen pracuje, je stále v prvej fáze a nedáva zmysel, aby všetky značky naraz išli priamo do tohto segmentu, preto skupina stanovila prioritu pre Volkswagen – ale pre mňa zostáva jasným cieľom, že získame vstupný model pre Seat," komentoval plány na lacný elektromobil Wayne Griffiths, šéf Seatu.

Tagy

Pokračovať v čítaní