- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22. marca 2024

Podarí sa zachrániť aspoň torzo Ukrajiny?

 

Karol Dučák

Pápež František sa stal tŕňom v oku mnohých vojnychtivých štváčov po celom svete, keď vyhlásil, že „Ukrajina by mala mať odvahu na vyvesenie bielej vlajky a rokovania o ukončení vojny s Ruskom“ (dennikn.sk).

Pápež týmito slovami označil Ukrajinu za porazenú stranu konfliktu, ktorá by mala nájsť odvahu priznať si to a začať rokovania s Ruskom. Kyjev však arogantne odmietol dobre mienenú radu pápeža a chce doviesť skazu svojho štátu až do tragického konca. A tak zrejme budeme musieť byť svedkami totálnej devastácie Ukrajiny. V politickom vedení tohto štátu totiž niet schopných politikov, ktorí by dokázali zvrátiť jeho nezadržateľné umieranie. Rusko v tomto konflikte nemôže prehrať. Nedokáže ho poraziť ani spojené úsilie obrovského antiruského bloku krajín sveta, tým menej ho môže poraziť slabá Ukrajina so svojou zdevastovanou armádou.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine musí byť každému súdnemu človeku jasných hneď niekoľko faktov. Predovšetkým to, že Ukrajina v tejto vojne už dávno prehrala. Aj keby sa hneď zajtra skončila vojna (a to je absolútne nereálne), aj tak je táto krajina doslova na kolenách. Priznávajú to napokon aj ukrajinskí politici (teda aspoň tí, ktorí nechcú zamlčovať fakty). Podľa zdroja z 20. februára 2024 oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ počas svojej návštevy Japonska, kam pricestoval 19. februára, okrem iného tieto desivé fakty: „Stratili sme 30 % našej ekonomiky, okolo 20 % našich území a stratili sme 3,5 milióna pracovných miest“ (3.nhk.or.jp). Pritom na obnovu Ukrajiny bude potrebných podľa odhadov OSN, Svetovej banky a Kyjeva „takmer 500 miliárd dolárov“ (rbc.ru).

Krajina je rozbitá, ekonomika zdevastovaná, zadlženie astronomické a je verejným tajomstvom, že Ukrajina je už dávno v bankrote. Potvrdil to dokonca už v novembri 2023 aj bývalý premiér Ukrajiny Azarov (porov. topwar.ru).

Vojna si vyžiadala krutú daň v podobe vysokého počtu obetí na životoch, ktorý sa pri opatrných odhadoch približuje hranici pol milióna. Ak k tomu pripočítame zranených a zmrzačených mužov a ženy Ukrajiny, dopracujeme sa k otrasným číslam. Najviac však krajinu ohrozuje demografická katastrofa. A tá sa začala už dávno pred začiatkom súčasného vojenského konfliktu. Už celé desaťročia Ukrajinu vážne trápi nízka pôrodnosť a emigrácia obyvateľov krajiny do sveta.

Od čias tridsaťročnej vojny v prvej polovici 17. storočia nezažila nijaká iná krajina alebo veľký región Európy taký drastický úbytok obyvateľstva ako Ukrajina od roku 1991. Podľa výsledkov jediného sčítania obyvateľstva v roku 2001 mala nezávislá Ukrajina približne 48,5 milióna obyvateľov, čo bol pokles o tri milióny v porovnaní so sčítaním ľudu Ukrajinskej sovietskej republiky v roku 1989. Príčinou tohto úbytku obyvateľstva bola predovšetkým nízka pôrodnosť. V posledných rokoch sa však Ukrajina začala výrazne vyľudňovať aj pre emigráciu. „Podľa údajov UNHCR z augusta 2023 opustilo svoju krajinu 6,2 milióna Ukrajincov...“ (overton-magazin.de).

Bol zaznamenaný aj ďalší výrazný prepad pôrodnosti. Už v roku 2021 mala Ukrajina jednu z najnižších pôrodností v Európe (štatisticky 1,2 pôrodu na ženu). No už v prvom polroku 2023 klesla už aj tak nízka pôrodnosť na Ukrajine o 28 percent v porovnaní s rokom 2021. V súčasnosti žije na Ukrajine údajne 37 miliónov obyvateľov, avšak v budúcnosti dôjde s najväčšou pravdepodobnosťou k ďalšiemu rapídnemu vyľudňovaniu krajiny.

Demografický vývoj na Ukrajine má z dlhodobého hľadiska ničivý dopad na ekonomiku štátu. Ukrajinské ministerstvo hospodárstva odhaduje, že v najbližších desiatich rokoch bude Ukrajina potrebovať na pracovnom trhu ďalších 4,5 milióna pracovných síl. Ale kde ich vziať? Mnohí z tých obyvateľov krajiny, ktorí emigrovali do celého sveta, sa vôbec nechystajú vrátiť do spustošenej vlasti. Ukrajinu zrejme čaká z dlhodobého hľadiska dramatický pokles populácie. Najhorší scenár dokonca hovorí o tom, že počet obyvateľov Ukrajiny by mohol do „roku 2050 klesnúť na 29,9 milióna“ (derstandard.de).

Dôsledky súčasnej vojny na Ukrajinu sú fatálne a keďže niet v tejto krajine zodpovedných politických predstaviteľov, ktorí by zatiahli záchrannú brzdu a pristúpili ku kapitulácii Ukrajiny, nečaká túto krajinu v budúcnosti nič dobré. Ak by sa konflikt skončil v dohľadnej dobe, podarilo by sa zachrániť aspoň torzo kedysi mocnej Ukrajiny. Lenže každé ďalšie predlžovanie vojenských operácií znamená priamu cestu k eutanázii.

Podarí sa zachrániť aspoň torzo Ukrajiny? Na túto otázku ťažko nájsť presnú odpoveď. Budúcnosť tejto krajiny závisí predovšetkým od Ukrajincov. Len oni môžu v lepšom prípade zachrániť svoju vlasť pred totálnou záhubou, v horšom prípade dokončiť jej úplnú skazu. Bohužiaľ, pravdepodobnejšia je tá druhá alternatíva.

 

Karol Dučák

(Článok bol pôvodne uverejnený na stránke cz24.news. Preberáme ho so súhlasom autora.)


::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa
na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.