Aktuality

Najlepší športovci mesta za rok 2023 si prevzali ocenenia

IMG_5705

Pred necelými dvoma rokmi Banská Bystrica zažiarila prípravou a usporiadaním Európskeho olympijského festivalu mládeže – EYOF 2022. Tento rok bude hostiť európske majstrovstvá v atletike do 18 rokov. Dejiskom súperenia bude od 18. do 21. júla 2024 štadión na Štiavničkách, kde vychádzajúce atletické hviezdy počas štyroch dní zabojujú o medailové pozície. Pomyselným športoviskom sa dnes podvečer stala aj sála Robotníckeho domu, kde boli ocenení najlepší športovci za minulý rok reprezentujúci mesto Banská Bystrica.

V siedmich kategóriách si celkovo ocenenie prevzalo jedenásť športovcov, najviac z VŠC Dukla Banská Bystrica. Z jednotlivých športových disciplín má zastúpenie biatlon, džudo, atletika, fitnes, MMA, skialpinizmus, alpské lyžovanie, silový trojboj a mas-wrestling, ale aj ľadový hokej. Ocenená bola aj  štvorica športových tímov, ako aj traja zástupcovia v kategórii funkcionár, tréner a pracovník v športe. Pri príležitosti ukončenia športovej kariéry bolo adresované poďakovanie slovenskému futbalistovi Marekovi Hamšíkovi. Dlhoročný kapitán národného tímu, ako aj držiteľ rekordu v počte reprezentačných zápasov a gólov ukončil vlani profesionálnu kariéru po devätnástich rokoch. Pôsobil v Slovane Bratislava, Brescii, Neapole, Daliane, Göteborgu a v tureckom Trabzonspore. Športovou osobnosťou mesta Banská Bystrica za rok 2023 sa stal Jakub Borguľa. Slovenský biatlonista je držiteľ dvojnásobného titulu majstra sveta vo vytrvalostných pretekoch kadetov.

V našom meste máme mnoho kvalitných športovcov, s ktorými sa stretávam nielen na tomto najvyššom fóre, ale aj počas rôznych športových akcií v priebehu celého roka. Za ich výchovu ďakujem najmä trénerom a funkcionárom všetkých športových klubov, ktoré v Banskej Bystrici pôsobia. Napriek dnešnej zložitej dobe plnej elektronických nástrah, stále dokážu motivovať deti a mládež k pohybu a rozvíjať u nich lásku k športu. Taktiež moja vďaka patrí aj rodičom, ktorí vysielajú prvotný impulz svojim deťom. Práve podpora pohybu a zdravého životného štýlu je pre ne veľmi dôležitá. Z vlastnej skúsenosti viem, že šport a fungovanie v kolektíve je pre všestranný rozvoj detí výrazne prospešné, a to nielen v zmysle zdravého životného štýlu. Rovnako aj pri získavaní sociálnych zručností, zvládaní rôznych situácií, riešení problémov, schopností vyjadriť úctu a rešpekt k svojim spoluhráčom i protihráčom,“ poznamenal Martin Majling, druhý zástupca primátora.

Do Siene slávy športovcov mesta Banská Bystrica in memoriam oddnes patrí Róbert Rozim, ktorý pôsobil ako vysokoškolský pedagóg, športovec a tréner. Bol jednou zo zakladajúcich osobností atletiky v meste pod Urpínom. Ako tréner bežcov na dlhé trate vychoval mnoho olympionikov. Zaslúžil sa o vybudovanie atletického štadióna UMB v Banskej Bystrici. Na jeho počesť sa pravidelne organizuje Rozimov memoriál.

Kompletné výsledky a mená ocenených športovcov nájdete na tomto odkaze.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Prílohy na stiahnutie

Galéria