Jurij Borisov, generálny riaditeľ ruskej štátnej vesmírnej korporácie Roskosmos, sa stretáva s novinármi po zrušení štartu kozmickej lode Sojuz MS-25. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na poslednú chvíľu zrušili štart ruskej kozmickej lode, na palube boli traja kozmonauti

21.03.2024, 16:56
Autor:
TASRTASR

O zrušení štartu informoval vo svojom vysielaní aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír. Uviedol, že k nemu došlo len 20 sekúnd pred tým, ako sa mal odohrať.

Štart ruskej kozmickej lode na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) vo štvrtok na poslednú chvíľu zrušili. Oznámila to ruská vesmírna agentúra Roskosmos a následne aj americká NASA, uvádzú agentúry AFP a AP.

Na palube lode Sojuz MS-25 boli traja astronauti, Rus Oleg Novickij, Američanka Tracy Dysonová a vôbec prvá bieloruská astronautka Maryna Vasilevská. Vo štvrtok mali k ISS vzlietnuť z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane, ich štart však zrušili len niekoľko sekúnd pred tým, ako k nemu malo dôjsť.

image

Rusko kupuje satelitné snímky od firiem zo Spojených štátov, odpaľuje podľa nich rakety

"Pozor v štartovacom komplexe. Došlo k automatickému zrušeniu štartu. Uveďte jednotky štartovacieho komplexu do pôvodného stavu," povedal v priamom prenose ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos letový dispečer. Okrem výroku o "automatickom" zrušení, však Roskosmos bezprostredne neuviedol, čo bolo príčinou zrušenia štartu.

O zrušení štartu informoval vo svojom vysielaní aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Uviedol, že k nemu došlo len 20 sekúnd pred tým, ako sa mal odohrať, s tým, že dôvod zrušenia dosiaľ nie je známy.

NASA ďalej informovala, že "štart sekvencie motorov" neprebehol podľa očakávania, čo spustilo automatický bezpečnostný systém a prerušilo sa odpočítavanie. NASA dodala, astronauti na palube lode sú v bezpečí.

image

Putin označil za ruskú prioritu inštalovať vo vesmíre jadrové zariadenie

ISS je jedným z mála spoločných projektov USA a Ruska, ktoré zostali zachované aj po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022. Ruské a americké vesmírne agentúry sa vlani v decembri dohodli na predĺžení spoločných letov na ISS do roku 2025. Moskva pritom ešte v júli 2022 tvrdila, že z projektu ISS odstúpi v roku 2024.

Ruskí kozmonauti sú na vesmírnej stanici natrvalo a zohrávajú kľúčovú v úlohu v jej fungovaní. Aj napriek tomu Moskva avizovala plán vybudovať vlastnú vesmírnu stanicu a prezentuje ho ako prioritu.

01 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 02 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 03 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 04 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 14:18