Máte chuť to najradšej vzdať? Toto sú dôvody, kedy má zmysel zachrániť rozpadajúci sa vzťah

Máte chuť to najradšej vzdať? Toto sú dôvody, kedy má zmysel zachrániť rozpadajúci sa vzťah
Máte chuť to najradšej vzdať? Toto sú dôvody, kedy má zmysel zachrániť rozpadajúci sa vzťah Foto: ilustračné, GettyImages

Hovorí sa, že vzťahy sú práca. Aj na tom najkrajšom vzťahu sa skrátka musí trochu pracovať, aby fungoval. Je ale nutné dokázať rozpoznať, kedy má táto snaha ešte cenu a kedy je lepšie ho opustiť, aby ste neskončili v zajatí toxického vzťahu.

Niekedy môže odchod zo vzťahu pôsobiť ako voľba toho jednoduchšieho riešenia. Útek, keď sa objaví problém. Zostať by totiž znamenalo tvrdú prácu. Druhým extrémom ale je zotrvávanie v nefunkčnom vzťahu, zatiaľ čo na vás môže čakať niečo oveľa lepšie – či už nový zdravý vzťah, alebo single život. Preto sme pre vás našli názory odborníkov na to, kedy vo vzťahu zostať a kedy nie.

Ako spoznáte, že váš vzťah stojí za záchranu?

Podľa psychológov z VeryWellmind je vzťah niečo, čo môžete chcieť a je fajn ho mať, ale zároveň je to niečo, čo vyžaduje (obvykle) dvoch ľudí, ktorí sú ochotní do onoho vzťahu investovať. To je úplný základ. Pokiaľ si nie ste istí, ako spoznať, že táto snaha vo vašom vzťahu stále je, možno vám pomôžu nasledujúce vodítka:

1. Stále vám na vás záleží

Bez ohľadu na to, ako veľmi vás tento človek momentálne rozčuľuje, stále vám záleží na jeho blahu. A jemu na vašom. Pokiaľ je to váš prípad, je vo vzťahu stále nádeje. Viete, že vzťah nestojí za záchranu, keď vám je vlastne jedno, čo si ten druhý robí a ako mu je.

2. Môžete spolu byť zraniteľní

Je ťažké otvoriť sa ľuďom a zdieľať s niekým svoju úplnú pravdu, odhaliť sa im. Zdieľanie svojich obáv, nedostatkov a tajomstiev nie je niečo, čo by sa malo brať na ľahkú váhu. Otvorenie týmto spôsobom môže byť desivejšie ako parašutizmus. Pokiaľ máte niekoho, komu dôverujete natoľko, aby vás poznal zvnútra, a on/a vás miluje…držte si ho blízko, je to vzácne.

3. Nevzdávate to

V prípade, že stále obaja bojujete, snažíte sa spolu hovoriť o tom, čo vás trápi, občas sa hádate, ale nenechávate to byť. V tej chvíli viete, že máte niečo na nezaplatenie. Mať partnera, ktorý sa nevzdáva a je odhodlaný ďalej sa snažiť zo všetkých síl, je úžasné. Je však tiež dôležité uznať a byť úprimný ohľadom toho, či odlišnosti medzi vami nie sú príliš veľké na to, aby ich bolo možné prekonať. To sa môže týkať napríklad veľkých rozdielov v hodnotách a životných víziách.

A tiež… ak dochádza k aktívnemu a neustálemu ubližovaniu, je vzťah príliš škodlivý na to, aby pokračoval. Napríklad v prípade emocionálneho alebo fyzického týrania, pokiaľ je násilník ochotný sa ďalej snažiť, ale týraný partner je neustále zraňovaný, niekedy snaha nestačí. Pokiaľ je to tak, môže byť naozaj najlepším riešením vzťah ukončiť.

Zdroj: www.marianne.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom