Príbehy

Timothy Francis Leary bol americký psychológ na Harvardovej univerzite, ktorý sa rozhodol, že po smrti majú zmraziť jeho hlavu

Spolu s Albertom Hoffmanom, ktorý bol otcom psychedelickej drogy LSD, bol Timothy Leary jej mesiášom a snažil sa ju

Timothy Francis Leary bol americký psychológ na Harvardovej univerzite, ktorý sa rozhodol, že po smrti majú zmraziť jeho hlavu

Spolu s Albertom Hoffmanom, ktorý bol otcom psychedelickej drogy LSD, bol Timothy Leary jej mesiášom a snažil sa ju popularizovať. V roku 1960, počas dovolenky v Mexiku, mal Leary možnosť prehltnúť legendárne „sväté huby“, ktoré kúpil od šamana. Počas intoxikácie hubami sa u neho vyvinula mysticko-náboženská extáza, ktorú opisuje ako „najhlbší náboženský zážitok“ svojho života. Odvtedy Dr. Leary, lektor psychológie na Harvardskej univerzite v Cambridge, Massachusetts, definitívne skúma účinky a bezpečné užívanie psychedelických látok. Na týchto výskumoch pracovalo mnoho známych osobností, ako napríklad Aldous Huxley, ktorý napísal napríklad knihu The Doors of Perception, z ktorej Jim Morrison čerpal inšpiráciu pre názov svojej skupiny The Doors.

V tom istom čase dostal Sandoz z oddelenia sociálnych vzťahov Harvardskej univerzity objednávku na zásielku 100 g LSD a 25 kg psilocybínu, podpísanú Dr. Timothym Learym. Tento dopyt po obrovských množstvách (objednané množstvo sa rovnalo 1 miliónu dávok LSD a 2,5 miliónu dávok psilocybínu) bol založený na plánovanom rozšírení výskumu tkanív, orgánov a štúdií na zvieratách. Objednávku na také obrovské množstvo vyšetroval Albert Hoffman, ktorý pracoval v spoločnosti Sandoz. Krátko nato bol Leary prepustený z fakulty Harvardskej univerzity, pretože ich výskum bol prvý, ktorý sa uskutočnil v univerzitnom prostredí a stratil svoj vedecký charakter. Výskum sa zmenil na LSD párty. LSD stretnutia, ako vstupenka na dobrodružné cesty do nových svetov duševných a fyzických skúseností, sa stali vzrušujúcim výstrelkom pre univerzitnú mládež a ako také sa rýchlo rozšírili z Harvardu na ďalšie univerzity.

 Americký prezident Richard Nixon ho nazval „najnebezpečnejším mužom v Amerike“. V roku 1970 dostal vysoký trest, desať rokov väzenia, za porušenie zákonov Texasu a Kalifornie týkajúcich sa držby LSD a marihuany. Nakoniec sa mu s pomocou krajne ľavicovej organizácie Weatherman podarilo utiecť z väzenia.

Obchádzka cez Alžír, kde sa stretol s Eldridgeom Cleaverom, vodcom hnutia Black Panther, ktorý tam žil v exile, priviedla Learyho do Švajčiarska, kde okamžite požiadal o politický azyl, kde sa Leary stretol aj s Albertom Hoffmanom. Learyho zatkli agenti americkej tajnej služby na kábulskom letisku na tajnej ceste do Afganistanu a poslali späť do kalifornského väzenia v San Louis Obispo. Bol prepustený v roku 1975 a pokračoval v štúdiu psychologických problémov vesmírneho cestovania a skúmaní kozmického priateľstva medzi ľudským nervovým systémom a medzihviezdnym priestorom.

V januári 1995 bola Timothymu Learymu diagnostikovaná rakovina prostaty. Rozhodol sa starostlivo pripraviť na smrť. Zomrel v roku 1996 a na jeho žiadosť bol jeho smrť natočený na videokameru, pričom jeho hlava bola v čase smrti oddelená od tela. Zmrazil hlavu a zvyšok tela bol spopolnený a rozptýlený do vesmíru. VIDEO tu.

zdroj: Britannica, Titulný obrázok: Screenshot Video

O Autorovi

admin

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *