ZN.SK
fresca história maľba umenie stredovek

Kňaz nechal premaľovať 300 ročné fresky v kostole, aby bol krajší

Kňaz v kostole na Kanárskych ostrovoch mal možno dobrý úmysel, ale absolútne nerozmýšľal nad svojim konaním, keď premaľoval 300 ročné fresky

Kňaz v kostole na Kanárskych ostrovoch na ostrove Tenerife mal možno dobrý úmysel, ale absolútne nerozmýšľal nad dôsledkami svojho konania, keď premaľoval 300 ročné fresky na pamiatkovo chránenom objekte. Blížiace sa veľkonočné sviatky kňaza Lunara prinútili uvažovať, ako by mohol kostol svojho pôsobenia vylepšiť a čo by mohol priniesť svojim veriacim. Na Tenerife prišiel z Venezuely, dostal na starosť kostol, ktorý je chránenou pamiatkou a jeho steny zdobili vnútorné fresky staré 3 storočia. Kňaz mal pocit, že steny kostola nie sú v poriadku, najal maliarov a nechal steny premaľovať. Bez toho, aby vec prejednal s niekým iným, pýtal sa zodpovedných, zaujímal ho názor veriacich, alebo že by vôbec svoj zámer pred niekým spomínal.

Premaľoval fresky, aby bol na sviatky krajší

Fresky, ktoré sa pred pár desaťročiami podarilo objaviť pri rekonštrukcii a ktoré boli na niekoľkých miestach zámerne obnovené tak opäť zahalila biela farba. Na to, aby sa niečo podobné mohlo v histórii zopakovať, je nevyhnutné, aby človek a jeho uvažovanie zlyhali niekoľkokrát za sebou.

  1. kňaz si totiž neoveril, do akej mieri môže zasahovať do architektúry, či vlastností stavby
  2. ako človek s najväčším prístupom nahliadnuť na vlastnosti malieb, ich obsah a kvalitu, tak neurobil
  3. najal maliarov, ktorí mali dostať kostol do upraveného stavu
  4. tu by asi každého zaujímalo, do akej miery s tým súhlasili samotní maliari a či si aspoň oni uvedomovali,že možno nie je niečo v poriadku, prípadne aká bola kňazova odpoveď, ak mali pripomienky.
  5. spôsobil tým rozsiahle škody na historickej kultúrnej pamiatke, ktoré je aktuálne ťažké vyčísliť a nie je jasné ani to, či ich bude možné obnoviť.
  6. kňazovi neprišlo na um informovať sa o hodnote a vlastnostiach vlastného kostola od svojho nástupu a ani pred rozhodnutím fresky premaľovať.

Fušéri na náboženských maľbách a freskách

Nebolo tomu tak po prvýkrát, kedy fušérstvo a neuvažovanie nad dôsledkami zapríčinilo poškodenie historických malieb, fresiek, či obrazov v kostoloch. Vo svete poznáme niekoľko prípadov, kedy sa v snahe ušetriť, alebo zavďačiť sa cirkvi, niekto podujal úsporným spôsobom obnoviť maľby, dokresliť chýbajúce detaily na obrazoch, či zasiahnuť do fresiek detskými farbičkami, či kresliacimi potrebami zo supermarketu. Sú však prípady, ktoré sa stali celosvetovo známe.

Najslávnejšie amatérske fušérstvo a bezohľadnosť voči historickým hodnotám je azda to zo španielskeho mestečka Borja z roku 2012. Nástenná freska Ježiša Krista od maliara Eliasa Garcia Martineza mohla byť životným projektom v životopise skúseného reštaurátora a stálo by to veľa času a peňazí. 80 ročná dôchodkyňa sa rozhodla inak a zhostila sa práce na oprave diela spôsobom, ktorý rozplače každého s pochopením pre historické hodnoty a význam pôvodného diela. Pravdou je, že dielo následne prilákalo do kostola ešte viac návštevníkov, než sa vôbec niekedy v kostole naraz objavilo. o Aktuálnej podobe zničenej fresky nevieme. Preto ak poznáte jej osud, budeme radi za doplnenie.

V článku je použitá ilustračná fotografia fresiek

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu