Vedci dokázali z buniek „vystrihnúť“ HIV

Vedcom v Holandsku sa podarilo eliminovať vírus HIV z buniek. Ako informuje spravodajský portál Sky News, výskumníci využili technológiu upravovania génov CRISPR/Cas, s ktorou našli v nakazených bunkách DNA vírusu a následne ho odstránili.

20.03.2024 15:00
vírus, HIV, AIDS Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výskum, ktorý predstavili na Európskom kongrese klinickej mikrobiológie a infekčných ochorení, sa sústredil na časti vírusu, ktoré sa nemenia vo všetkých známych kmeňoch HIV.

Autori štúdie z Medicínskeho centra Amsterdamskej univerzity uviedli, že ich cieľom je vyvinúť robustný a bezpečný režim CRISPR/Cas, v snahe „o inkluzívny ‚liek HIV pre všetkých‘, ktorý môže inaktivovať rôzne kmene HIV v rôznych bunkových kontextoch“.

„Tieto zistenia predstavujú kľúčový pokrok pri navrhovaní stratégie liečby,“ vyjadrili sa vedci, ktorí chcú týmto prístupom poskytnúť širokospektrálnu terapiu schopnú účinne bojovať proti viacerým variantom HIV. Podľa nich ich práca predstavuje dôkaz koncepcie a ďalšie kroky zahŕňajú optimalizáciu trasy aplikácie tak, aby sa zamerala na väčšinu rezervoárov HIV v bunkách.

MUDr. Ricardo Massmann, infektológia, HIV, vyšetrovňa, AIDS Čítajte viac Svedomito liečený HIV pozitívny pacient je neinfekčný. Aj tak musí svoj HIV status v nemocnici oznámiť

Odborníci chcú navrhnúť stratégiu, ako urobiť daný systém čo najbezpečnejším pre budúce klinické aplikácie a dosiahnuť správnu rovnováhu medzi účinnosťou a bezpečnosťou. „Až potom môžeme uvažovať o klinickom skúšaní ‚liečby‘ na ľuďoch, aby sme zneškodnili rezervoár HIV,“ skonštatovali.

Úspech ich štúdie ale automaticky neznamená vznik lieku na HIV, varujú. „Hoci sú tieto predbežné zistenia veľmi povzbudivé, je predčasné vyhlásiť, že na obzore je funkčný liek na HIV,“ upozornili vedci.

Technológia CRISPR/Cas, ktorú už ocenili aj Nobelovou cenou, v podstate funguje ako genetické nožnice. Prostredníctvom nej možno v určitých bodoch strihať DNA, čo umožňuje zrušenie nežiaducich génov alebo zavedenie nového genetického materiálu do buniek.

Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Čítajte aj Nemec si nechal vpichnúť vyše 200 dávok vakcíny proti covidu-19. Jeho imunitný systém vedcov prekvapil
debata chyba
Viac na túto tému: #veda #vírus #vedci #HIV #AIDS